Program 302. Sinjske alke, nadaleko poznate i u Europi jedinstvene viteške igre - kojom se slavi pobjeda nad osmanskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Godine, započeo je rano jutros ispred crkvice na Gradu molitvom i satom povijesti.

Sjećanje na poginule

Potom su položeni vijenci za branitelje tvrđave 1715. godine, kao i za poginule u Domovinskom ratu, te preminule članove Viteškog alkarskog društva (VAD), alkare i alkarske momke. Nakon toga je vojvodin ađutant u kočiji prošao gradom i pozivao svjetovnu, vojnu i crkvenu vlast Grada Sinja na Alku.

Prije samog natjecanja, u Alkarskim su dvorima na tradicionalnome vojvodinom prijemu bili predsjednik Vlade i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković te predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Obraćanje alkarskog vojvode

Uoči otvaranja nadmetanja alkarski vojvoda Ante Vučić u obraćanju je poručio da se kroz Alku šalje poruka domoljublja, junaštva, mira i ljubavi, kao i poruka da je Alka bila i jest simbol odlučnosti hrvatskog naroda u obrani svoje slobode i domovine.

Zahvalio je Vladi i ministru obrane Damiru Krstičeviću što je Hrvatska vojska vraćena u Sinj, u vojarnu koja nosi ime 126. sinjske brigade, a poseban pozdrav uputio je hrvatskim generalima zatočenima u Haagu.

Zahvala i podrška Vladi

Istaknuo je da su generacija alkara vitezova koja ima čast doživjeti dvije povijesne privilegije - prije dvije godine proslavljena je jubilarna 300. Sinjska alka, a četvrti je put održana izvan Sinja, u herojskom Vukovaru.

- Dajem svoju punu podršku predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću da štite interese Hrvatske i Hrvata izvan naše domovine - istaknuo je alkarski vojvoda.

Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!

S riječima prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana „sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što“ proglasio je Alku otvorenom, a alkarima poželio „čvrstu desnicu i oko sokolovo“.

Slavodobitnik 302. Sinjske alke s ukupno sedam punata je debitant Alen Poljak, koji je osvojio i Čoju.