Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković dao je u Središnjici - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a s našim ministricama i ministrima - izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Održali smo redovitu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a - na kojoj su sudjelovale sve naše članice i članovi Vlade RH. Teme: zadnja dva tjedna rada Hrvatskog sabora prije ljetne stanke, aktivnosti Vlade RH, pregled niza naših stranačkih aktivnosti u lipnju, i unutarnjopolitičkih i međunarodnih.

Ministar Marko Pavić je predstavio konture reforme mirovinskog sustava. Ministar dr. sc. Zdravko Marić je govorio o naznakama druge faze reforme poreznog sustava. Obje reforme su dio naših napora za nastavkom strukturnih reformi - uz povećanje ulaganja uz provedbu Nacionalnog programa reformi i fiskalnu konsolidaciju. Ideje su dobro prihvaćene na sjednici. Očekujemo daljnje očitovanje i argumentiranu raspravu o najboljim i održivim rješenjima.

Izvijestio sam i o današnjem sastanku Vijeća za demografsku revitalizaciju - na kojem je bila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

O MIROVINSKOJ REFORMI

Radna skupina, Ministarstvo, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, REGOS i svi ostali stručnjaci koji su sudjelovali - napravili su svoj koncept. Smisao ove reforme je dugoročna održivost našega mirovinskog sustava, primjerenost mirovina, nastojanje da aktualni i budući umirovljenici budu u ravnopravnom položaju, da povećavamo iznos prosječne mirovine u iznosu na prosječnu plaću na način kako je to u članicama Europske unije, da trenutačnu situaciju - gdje imamo puno veći broj ljudi koji ide u neki oblik prijevremene mirovine u odnosu na starosnu - nastojimo smanjiti. Stoga, mislim da su sve namjere ove mirovinske reforme apsolutno u prilog budućih umirovljenika, u prilog osiguranika, u prilog održivosti našeg mirovinskog sustava. A tek sutra, kada ministar izravno i detaljno izvijesti naše partnere, vjerujem da će i njihovi stavovi biti puno afirmativniji, nego ove neke inicijalne ocjene koje su, koliko se meni čini, bile više na bazi komentara nego supstance.

Tek smo, dakle, u fazi pripreme za javno savjetovanje. Važno je senzibilizirati javnost. Aktualni se umirovljenici nemaju apsolutno nikakvog razloga osjećati ugroženim kada su njihove mirovine u pitanju. Naprotiv - da oni koji tek trebaju ići u mirovinu znaju u što će uplaćivati, kolike će biti mirovine te da im se pruži izbor. Nema nikakve priče o „demontiranju drugog mirovinskog stupa“. Sve je te detalje ministar danas pojasnio vodstvu HDZ-a, a sutra će pojasniti i koalicijskim partnerima.

O SJEDNCI VIJEĆA ZA DEMOGRAFSKU REVITALIZACIJU

Zadovoljan sam dogovorenim. Bila je jako dobra rasprava - i ovo što je izložila predsjednica RH, i što su izložili svi resorni ministri, državni tajnici, aktivnosti koje je predstavila ministrica Murganić. Važno je da ono što zajedno poduzimamo prođe procjenu fiskalnog učinka. Čini mi se da je predsjednica RH odmah potpisala Zakon o dječjem doplatku - koji je to pravo proširio na još 150.000 djece. I to govori koliko smo zajednički privrženi tome da omogućimo obiteljima da se odluče imati više djece. Ključan je cjeloviti pristup, senzibilizirati javnost - da se mijenja klima u društvu te da preokrenemo ove negativne trendove - koji su prisutni dugi niz godina.

O NAGODBI U AGROKORU

Prema informacijama koje imam od Izvanredne uprave, vjerujem da će se postići potrebna većina. Izrazito je važno okončati taj proces u zakonskom roku te uz potporu što većeg broja vjerovnika.