(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća naše stranke - dao je u Središnjici izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O SJEDNICAMA

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća imali smo niz aktualnih tema, koje su se odnosile na aktivnosti stranke u proteklih mjesec dana na nacionalnoj, ali i na županijskim razinama, kao i plan nadolazećih aktivnosti, osobito onih vezanih za pojedine točke dnevnog reda na sjednicama Hrvatskog sabora i Vlade RH.

Usvojili smo i financijsko izvješće stranke, sukladno zakonskim propisima i odredbama našeg Statuta, raspravili smo i još jednu zamjenu u sastavu našega Kluba u Hrvatskom saboru - od petka će našeg Davora Miličevića, koji je tražio da se kompletno posveti svojim aktivnostima gradonačelnika Županje, zamijeniti Dražen Milinković, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Raspravili smo i rezultate sjednice Vlade u Dubrovniku, što je bio ključni politički događaj u proteklih desetak dana, te općenito aktualne teme koje su na dnevnom redu hrvatske političke scene.

O EU IZBORIMA

Danas smo, također, prezentirali i radni nacrt Izbornog programa HDZ-a za izbore za Europski parlament. Dali smo određeno vrijeme kolegicama i kolegama da pogledaju tekst i da eventualno sugeriraju izmjene ili nadopune. Tijekom ožujka ćemo na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a formalno i usvojiti program za te izbore. Uvjeren sam da ćemo na njima pobijediti - kao što smo to napravili i 2013. i 2014. godine! A program će odgovoriti na ključne razvojne prioritete Hrvatske u kontekstu našeg članstva u EU-u, kao i na širu politiku na razini EU-a, u kojoj participiramo i u kojoj želimo dati svoj doprinos.

Lista HDZ-ovih kandidatkinja i kandidata bit će objavljena tijekom ožujka. Naša je poruka vrlo jasna: ponovno ćemo imati izrazito kvalitetnu listu koja će zastupati program HDZ-a i koja će uvjerljivo pobijediti na izborima!

O TAJANIJEVOJ ISPRICI

Koliko sam shvatio, osim onog što je objavljeno kao njegov izvorni tekst, on je i kasnije u svojim komentarima kazao da mu je žao što je krivo shvaćen, da nije imao nikakve aluzije na teritorijalne pretenzije ili na povijesni revizionizam, nego da se više obraćao nasljednicima žrtava. U svakom slučaju, stojimo kod naše izjave koju sam dao uoči sjednice Predsjedništva. Činjenica je da je to bilo neprihvatljivo, da tu izjavu najoštrije odbacujemo. Kao predsjednik Vlade i HDZ-a direktno sam ga nazvao i razgovarao s njim. Mislim da je to jasna poruka.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/najostrije-osudujem-tajanijevu-izjavu-o-talijanskoj-istri-i-dalmaciji-apsolutno-je

O HULIGANSKOM NAPADU U SPLITU

Kao Vlada smo reagirali još u subotu navečer i najoštrije osudili taj huliganski napad, neprihvatljiv i za jedan otvoreni grad kao što je Split - i to u vaterpolu, sportu u kojem je minoran broj incidenata, barem kad je riječ o navijačkom kontekstu. Žao mi je da se to dogodilo vaterpolistima Crvene zvezde u Splitu. Neprihvatljivo je. I predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza već je reagirao, reagirali su i Vlada i druge institucije, gradonačelnik Splita… Najvažnije jest to da policija obavi svoju zadaću i da se oni koji su počinili ovakav grozan, gnjusan huliganski akt najstrože kazne.

O NOVOM GLASNOGOVORNIKU HDZ-a

Drago mi je da imamo novog glasnogovornika HDZ-a, koji je iz redova medijskih djelatnika prešao na ovu važnu dužnost. Još Jednom mu čestitam i zahvaljujem. Siguran sam da će svojim iskustvom jako pridonijeti našoj komunikaciji s javnošću.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zoltan-kabok-novi-glasnogovornik-hdz