(VIDEO) U svom izlaganju na Izbornom saboru Akademske zajednice HDZ-a „Ante Starčević“, koja okuplja oko 2.000 akademskih građana - članova naše stranke i izvanstranačkih osoba koje podupiru naš program, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da će HDZ kao najsnažnija hrvatska stranka nastaviti okupljati akademsku zajednicu koja će svoje intelektualne kapacitete uložiti u napredak hrvatskog društva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/akademik-ivica-kostovic-ponovno-izabran-za-predsjednika-akademske-zajednice-hdz

Povećana sredstva za obrazovanje

Napomenuo je da je obrazovanje generator razvoja ljudskih potencijala u Hrvatskoj i strateški prioritet Vlade za razvoj društva, gospodarstva i osobni razvoj građana:

- U tu svrhu, Vlada je ove godine povećala izdvajanja za obrazovanje na 399,7 milijuna kuna, što je za 2,54 posto više nego 2017. godine.

Uvažavanje različitih svjetonazora

Naglasio je da je reforma školstva, koja će utjecati na mnoge aspekte našeg društva, jedan od ključnih izazova u području obrazovanja: 

- Naša je namjera u idućim koracima uključiti i uvažiti različite pristupe i mišljenja kako bi proces obrazovanja imao dugoročnu stabilnost jer se odnosi na djecu roditelja različitih svjetonazora i uvjerenja. Novi kurikulumi trebaju spojiti obrazovni sustav s potrebama tržišta rada, ali i jasno ukorijeniti identitetska pitanja, vrijednosni sustav, hrvatsku povijest, hrvatski jezik i hrvatsku kulturu.

Imenovanje Radovana Fuchsa

Plenković je izdvojio da je imenovanjem bivšega HDZ-ova ministra obrazovanja prof. dr. sc. Radovana Fuchsa za svoga posebnog savjetnika, Vlada pokazala odlučnost da se reforma pripremi temeljito i sustavno.  

- Gospodin Fuchs je kao ministar uveo kurikulumsku paradigmu u odgojno-obrazovni sustav donošenjem Nacionalnoga okvirnog kurikuluma 2011. godine, stvorio preduvjete za jednake mogućnosti studiranja te aktivno pridonio kvalitetnim rješenjima vezanima uz udžbeničku problematiku u osnovnim i srednjim školama. Bitno nam je da reforma školstva ide dalje, a HDZ ima stručnog i iskusnog koordinatora u čitavom procesu - kazao je Plenković, dodavši da je imenovano i 12 članova Ekspertne radne skupine, koji će već u utorak imati svoju prvu sjednicu. 

Podsjetio je i da je u dijelu strukovnog obrazovanja dio promjena već i zakonski definiran kroz nedavne izmjene Zakona o strukovnom obrazovanju, kojima su ponovno uspostavljene veze između strukovnih škola i gospodarstva.

Više stipendija za mlade!

- Vlada nastavlja sa stipendiranjem i ulaganjem u perspektivne mlade ljude i deficitarna zanimanja. Samo za akademsku godinu  2017-2018. osigurali smo, uz 4.600 stipendija za najugroženije učenike i studente, i 3.400 stipendija za studente prirodnih, biotehničkih i tehničkih znanosti.  Do 2023. planiramo dodijeliti 17.000 STEM stipendija u ukupnoj vrijednosti od više od 180 milijuna kuna - najavio je Plenković.

Istaknuo je da je Vlada svjesna izazova koje predstavlja niska razina ulaganja u istraživanje i razvoj te stoga kontinuirano radi na povećavanju ulaganja u znanstveni rad akademske zajednice:

- Osigurali smo kapitalne investicije u visokom obrazovanju u iznosu od 51 milijun kuna. Povećali smo programsko financiranje javnih visokih učilišta na 322 milijuna kuna, kao i sredstva za Hrvatsku zakladu za znanost na 95 milijuna kuna. U 2017. znanstvenim centrima izvrsnosti dodijeljeno je 50 milijuna eura putem Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Ukupno se preko tog programa planiraju ulaganja u znanost u vrijednosti od 385,9 milijuna eura.

Javni dug smanjen na 78% BDP-a!

Govoreći pak o Vladinim ekonomskim postignućima, Plenković je naglasio da Hrvatska u kontinuitetu bilježi stabilan i trajan gospodarski rast od oko 3%, da povećava izvoz i zaposlenost, a smanjuje nezaposlenost i javni dug:

- Javni dug je snižen na 78 posto udjela u BDP-u. U četvrtak će Vlada usvojiti Nacionalni program reformi koji ima tri glavna cilja - daljnje jačanje hrvatskog gospodarstva, povezivanje obrazovnog sustava s tržištem rada i nastavak vođenja odgovorne fiskalne politike.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/rh-prvi-put-vise-zaradila-nego-potrosila-suficitom-je-smanjen-prosjecni-dug-po

Predsjednik Plenković na kraju je poželio članicama i članovima Akademske zajednice HDZ-a uspješni Izborni sabor, poručivši da očekuje njihov daljnji rad i doprinos boljitku HDZ-a i Hrvatske.