Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković izlagao je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori na konferenciji pod nazivom „Hrvatska - zemlja poželjna za poslovanje?“.

Cilj je konferencije skrenuti pozornost na prepreke s kojima se poduzetnici svakodnevno susreću u poslovanju te predložiti mjere za njihovo otklanjanje. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici hrvatskih tvrtki te predstavnici resornih ministarstava, koji su sudionike upoznali s poduzetim mjerama i budućim planovima za poboljšanje poslovne klime i uvjeta poslovanja u Republici Hrvatskoj.

Politička stabilnost & pozitivni trendovi

U svome je izlaganju predsjednik Plenković poručio da je kapital prepoznao pozitivne gospodarske trendove te poruke stabilnosti i ozbiljnosti, što je omogućilo povoljno zaduživanje Hrvatske na inozemnom tržištu i dovelo do povećanja izgleda za kreditni rejting države. Dodao je da su upravo povoljni makroekonomski trendovi olakšali ministru financija Zdravku Mariću nedavno zaduživanje na inozemnom tržištu.

- Na taj način ova obveznica ne povećava javni dug, ali za razliku od onih kojima je kamata bila preko 6 posto, ovima je 3,19 posto. Dakle, reprogramom javni dug će se smanjiti. I to je dobar i pozitivan korak!

Znatne uštede za proračun

Sredstva prikupljena novim izdanjem obveznica iskoristit će se, naime, za otplatu obveznica koji dospijevaju u travnju iznosa 1,5 milijardi dolara, s kuponom od 6,25 posto, što predstavlja značajnu uštedu za proračun Hrvatske.

- Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić je to uspio zato što su ovi trendovi, pokazatelji i poruka stabilnosti i ozbiljnosti svega što radimo jasno prepoznati kod onih koji ne gledaju kroz prste. Kapital ne gleda kroz prste, gleda svoj interes.

Dobre poruke rejting agencija

Plenković se osvrnuo i na odluku agencije Moody's prošloga petka o povećanju izgleda za kreditni rejting Hrvatske s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2007. godine. To su zadnjih mjeseci učinile i druge najveće svjetske rejting agencije Standard & Poor's te Fitch.

- Kreditne rejting agencije ne preskaču svoje stepenice. Takvih čudotvornih vlada i okolnosti nema. Tu se ide korak po korak. To treba znati. Ako baš sve tri svjetske kreditne rejting agencije kažu da izgledi nisu negativni nego stabilni, onda je to dobra poruka na kojoj trebamo graditi.

Deficit na razini gotovo 1 posto

Predsjednik Plenković se dotaknuo i proračunskog deficita konsolidirane države za 2016. godinu. Iako još nema konačnih podataka, istaknuo je da je deficit ispod planiranih 1,6 posto BDP-a, odnosno da je na razini od gotovo 1 posto.

Izdvojio je i da treba voditi računa o tome da se nastavi trend smanjivanja javnog duga, koji je u 2016. prvi put smanjen - i to na 83,9 posto BDP-a.

- To je ono što se od nas očekuje, to su trendovi koji za posljedicu imaju u konačnici i kvalitetne ocjene međunarodnih financijskih institucija i korak prema investicijskom kreditnom rejtingu. To onda znači niže kamatne stope za državu te manje kamate za poduzetnike i građane. Zato ćemo nastaviti kvalitetno upravljati javnim financijama, voditi računa o proračunskoj disciplini sukladno proračunu koji smo usvojili za 2017. godinu i našim smjernicama za 2018. i 2019.