Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je višak opće države u Hrvatskoj u 2017. iznosio 2,754 milijardi kuna - što je 0,8 posto BDP-a te prvi suficit od kada se statistika javnih financija prati po europskoj metodologiji. Udio pak javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP-u) pao je na 78 posto, najnižu razinu od 2012. godine!

I službeno potvrđeno

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je danas ove najnovije podatke DZS-a o deficitu i javnom dugu.

- Danas je i službeno potvrđeno ono što smo prethodno najavljivali, da smo u prošloj godini ostvarili jedinstveni rezultat u javnim financijama te da je Hrvatska prvi put više zaradila nego potrošila. To je rezultat i iznad očekivanja, ali u skladu s našim odgovornim vođenjem fiskalne politike. Podsjećam da je 2016. ostvaren deficit opće države od 3,275 milijardi kuna, a 2015. od golemih 11,687 milijardi kuna!

Konkretno to znači da je ostvareni suficit u 2017. smanjio zaduženje prosječnog hrvatskog građanina za 780 kuna. Za razliku od toga, u 2015. je povećavao prosječno zaduženje građana za oko 2.800 kuna, a u 2016. za 655 kuna.

Nastavak smanjenja javnog duga

Predsjednik Plenković izdvojio je da je ovaj odlični rezultat utjecao i na smanjenje javnog duga mjereno kroz udio u bruto domaćem proizvodu (BDP-u), tako da je on na kraju 2017. godine iznosio 78 posto, što je za tri postotna boda manje u odnosu na 2016. godinu, a gotovo šest postotnih bodova manje u odnosu na 2015. godinu.

Naglasio je da ovaj financijski rezultat potvrđuje odlučnu politiku Vlade u realizaciji jednog od strateških ciljeva, a to su konsolidacija javnih financija i smanjivanje javnog duga - što je u 2017. potvrdio i izlazak Hrvatske iz procedure prekomjernog proračunskog manjka.

Prema investicijskom rejtingu

Zaključio je da su napore Vlade RH već prepoznale međunarodne financijske institucije i rejting agencije te su prvi put od 2004. podigle naš kreditni rejting.

- Uvjeren sam da će ovaj rezultat biti daljnji poticaj za ostvarivanje još boljih rezultata u vođenju odgovorne financijske politike te da će to u dogledno vrijeme rezultirati i daljnjim podizanjem našega kreditnog rejtinga na investicijsku razinu, a što će dodatno potaknuti rast hrvatskog gospodarstva i standarda života hrvatskih ljudi. Hrvatska nastavlja s reformama uz jačanje konkurentnosti gospodarstva i povećanje zaposlenosti!

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-hrvatska-u-2017-prvi-put-vise-zaradila-nego-potrosila/23744