(PHOTO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u Šangaju na sajmu China International Import Expo (CIIE), u sklopu kojeg je održao govor i sudjelovao u panelu na Forumu „Trade and Innovation“ te razgovarao s nizom političara i gospodarstvenika.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/otvoren-ured-hrvatske-turisticke-zajednice-u-sangaju-za-takoreci-neiscrpno-kinesko

Politički razgovori najviše razine

Plenković je tijekom sajma neformalno razgovarao i s najvišim dužnosnikom Narodne Republike Kine, predsjednikom Xijem Jinpingom. Prigodom otvaranja sajma, kineski je predsjednik naglasio da će nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.

- Mogu izraziti zadovoljstvo ukupnim dojmovima s političkim razgovorima na najvišoj razini, kao i s kontaktima s brojnim kineskim kompanijama koje, bilo da su iz državnog ili privatnog sektora, pokazuju jako veliki interes za Hrvatsku. Razgovarao sam s Xijem, vidim da ima simpatije prema Hrvatskoj i da poznaje našu zemlju - istaknuo je Plenković, naglasivši da je kineski predsjednik u svom govoru poslao prekretničku poruku.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/izrazito-smo-zadovoljni-suradnjom-na-peljeskom-mostu-veliki-se-prostor-otvara-u

Otvaranje Kine

Dodao je da se Kina, koja je dominirala u smislu izvoza, sada otvara drugim tržištima i njihovim izvoznim proizvodima.

- To predstavlja šansu i za hrvatske izvoznike, na jednom ogromnom tržištu od gotovo milijardu i 400 milijuna ljudi. Zato očekujem snažan angažman našeg gospodarstva i naših poduzetnika.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zelimo-dodatno-zainteresirati-kineske-tvrtke-za-investiranje-u-hrvatsku

Ispunjeni ciljevi

Predsjednik Plenković je tijekom sajma održao i radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu Lijem Jianom, na kojemu je ta tvrtka pokazala interes za suradnju.

- Ta tvrtka želi intenzivirati suradnju i biti partner Hrvatske u digitalnom dobu.

Također, podsjetio je da je posjet Kini ostvario sve svoje temeljne ciljeve.

- Mislim da je pred nama jedno intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative Kina+16. Nakon toga očekujem još veću dinamiku odnosa.

Hrvatski inovatori i izumitelji

U raspravi na Forumu „Trade and Innovation“, u kojoj su sudjelovali i slavni poduzetnici, osnivač Microsofta Bill Gates i osnivač Alibabe Jack Ma, Plenković je predstavio brojne inovatore i izumitelje koji su povezani s Hrvatskom, od začetnika padobrana Fausta Vrančića, preko Nikole Tesle i Ivana Vučetića, čovjeka koji je uveo otiske prstiju u kriminalistiku, pa do još uvijek mladog poduzetnika Mate Rimca, osnivača istoimene tvrtke koja je razvila najbrži električni automobil na svijetu, „hyper-automobil“ Concept 2.

Predsjednik Plenković istaknuo je da je najbriljantniji primjer inovativnosti koji danas dolazi iz Hrvatske tvrtka Rimac Automobili te dodao da je ta tvrtka s kineskom grupacijom Camel objavila suradnju koja bi trebala rezultirati otvaranjem tvornice električnih motora i baterija vrijedne 158 milijuna dolara u pokrajini Hebei u središnjoj Kini.

- Vjerujemo da poticanje takvih individualnih pothvata i inovativnih novih proizvoda predstavlja priliku za Hrvatsku za sudjelovanje i natjecanje na globalnoj razini.

Više od 3000 tvrtki (27 hrvatskih)

Podsjetio je i da Hrvatska ima sjajan geografski položaj u prometnome smislu.

- Korištenjem hrvatskih luka možete uštedjeti cijeli tjedan za svu robu koja brodovima dolazi iz Azije u Europu putem Sueskog kanala.

Na sajmu CIIE, koji se održava do 10. studenoga u Nacionalnom izložbenom i konferencijskom centru u Šangaju, sudjeluje više od 3000 tvrtki iz 130 zemalja svijeta, među kojima i 27 hrvatskih. Organizatori očekuju da će paviljone izlagača obići više od 300 000 posjetitelja.

U sklopu sajma, sutra se u Šangaju - u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - održava Hrvatsko-kineski gospodarski forum na kojemu će, uz nazočne hrvatske, sudjelovati i oko 130 kineskih tvrtki.

Photo: Hina & China International Import Expo