(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice Vlade osvrnuo na aktualna zbivanja te glavne događaje u proteklome tjednu.

Govoreći o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom, koji je obilježen 3. prosinca, podsjetio je da su potpisani ugovori u okviru Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine) te Poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom - faza 2“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

Za osobe s invaliditetom - 2 milijarde kuna

- Ova je tema važna za cijelo društvo. Podatak koji ne smijemo smetnuti s uma jest da su u Hrvatskoj čak 500.724 osobe s invaliditetom. Zalaganje za njihova veća prava, bolju integraciju u obrazovni sustav i u tržište rada okosnica je naše politike, koju vodimo u suradnji sa zastupnicom Ljubicom Lukačić.

Naglasio je da je u proračunu za osobe s invaliditetom osigurano gotovo 1,7 milijardi kuna te dodatnih 300 milijuna kuna iz europskih fondova.

https://vlada.gov.hr/vijesti/za-kvalitetnije-uvjete-zivota-osoba-s-invaliditetom-u-2019-proracunskih-1-7-mlrd-kuna-i-300-mil-kn-iz-fondova-eu/24863

5 premijera u službenom posjetu Zagrebu

Potom se osvrnuo na sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative, koji je okupio i petero premijera - Mađarske, Slovačke, Makedonije, Albanije i Rumunjske.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/s-rumunjskom-premijerkom-medusobna-potpora-za-ulazak-u-sengenski-prostor

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pitanje-ina-mol-ne-smije-opterecivati-razvoj-boljih-odnosa-hrvatske-i-madarske-u-svim

Ocijenio je da je tim dobrim sastankom zaključeno još jedno predsjedanje Hrvatske, s obzirom da je ove godine RH predsjedala i Odborom ministara Vijeća Europe.

- Sve su to korisna iskustva i prigoda za profiliranje Hrvatske na međunarodnoj sceni - naglasio je premijer i dodao da su ostvareni prioriteti koje je Hrvatska postavila.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/govor-na-summitu-sei-sprjecavanje-ilegalnih-migracija-te-potpora-eu-prosirenju

Istaknuo je da čak 55 posto ukupne trgovinske razmjene Hrvatske odlazi na države Srednjoeuropske inicijative.

Zahvalio je i Hrvatskoj gospodarskoj komori i Ministarstvu gospodarstva koji su tim povodom organizirala uspješan poslovni forum.

Nakon Hrvatske, Srednjoeuropskom inicijativom predsjedat će Italija.

Američka potpora LNG terminalu

Od ostalih događaja, izdvojio je susret s pomoćnikom državnom tajnika SAD-a za energetiku Francisom R. Fannonom, s kojim je razgovarao o američkim investicijama u Hrvatskoj i izgradnji LNG terminala na Krku.

https://vlada.gov.hr/vijesti/lng-terminal-na-krku-vazan-za-razvoj-energetske-infrastrukture-u-europi/24850