(VIDEO) Na današnju 96. obljetnicu rođenja utemeljitelja HDZ-a i suvremene hrvatske države dr. Franje Tuđmana u cijelosti donosimo govor koji je predsjednik HDZ-a i Vlade RH održao jučer na svečanoj akademiji na Medvedgradu.

Tuđmanova mudrost dovela do stvaranja Hrvatske!

Plenković je u svom govoru istaknuo da je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman - u vremenima tektonskih promjena na europskom kontinentu - iskoristio ukazanu povijesnu priliku za stvaranje moderne, demokratske i neovisne Hrvatske:

- Iznimno mi je zadovoljstvo biti danas na Medvedgradu s mnogobrojnim članicama i članovima naše stranke. Zahvaljujem utemeljiteljima HDZ-a na organizaciji ovog skupa, na kojem ćemo se s dužnom zahvalnosti prisjetiti ključnih Tuđmanovih odluka, njegove državotvorne vizije i odgovorne politike, politike okupljanja, mudrosti i državničkog djelovanja - zahvaljujući čemu je i mogao povesti hrvatski narod te stvoriti modernu, demokratsku i neovisnu Hrvatsku. Na svemu smo mu trajno zahvalni.

Tuđmanov HDZ čvrsto na desnom centru!

Dodao je da će HDZ - nasljeđujući Tuđmanovu politiku - ostati stožerna hrvatska stranka desnog centra i kao takva brana brojnim silnicama u Hrvatskoj.

Podsjetivši na Tuđmanovu politiku pomirbe i okupljanja svih dionika društva, istaknuo je da se njegov projekt mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja pokazao kao najveći uspjeh Ujedinjenih naroda u Europi nakon 1945. godine.

Nastavljamo povećavati zaposlenost & smanjivati nezaposlenost!

Napomenuvši da je Hrvatska stjecanjem neovisnosti, međunarodnom afirmacijom te članstvom u EU-u i NATO-u ostvarila svoje strateške ciljeve, Plenković je izdvojio ključna postignuća naše Vlade:

- Jačamo partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave. Osnažujemo sposobnosti Hrvatske vojske, i u proračunskom smislu i u smislu približavanja naših vojnika narodu. Da odgovorno vodimo državne financije i pazimo na svaku proračunsku kunu, pokazuje i proračunski suficit koji smo ostvarili prošle godine. Poreznom reformom uspjeli smo povećati prosječnu plaću hrvatskih ljudi, a cilj nam je novim mjerama nastaviti povećavati zaposlenost i istodobno smanjivati nezaposlenost.

Demografskom problemu pristupamo cjelovito!

Pojasnivši da su negativni prirodni priraštaj i demografski trendovi ponajveći izazov s kojim se Vlada suočava, Plenković je naglasio da Vlada tom problemu pristupa na cjelovit način - budući da ga sami gospodarski rast ne može riješiti:

- Vlada je pomogla povećanjem rodiljnih i roditeljskih naknada, proširujemo dječji doplatak za još 150.000 djece, subvencioniramo stambene kredite mladim obiteljima, europskim novcem gradimo i obnavljamo brojne dječje vrtića diljem Lijepe Naše. No, pokraj svih tih mjera, važno je da svi postaneu svjesni demografskih izazova, jer bez toga ćemo teško promijeniti trendove.

Rješavamo najteže probleme još iz doba tranzicije!

Naglasio je da je Vlada danas suočena s nizom gospodarskih pitanja koja su ostala neriješena još iz doba hrvatske tranzicije.

- HDZ je generator razvoja Hrvatske i nastavit ćemo rješavati nagomilane probleme koji su na dnevnom redu i s kojima se nijedna Vlada prije nas nije usudila suočiti. Moramo biti jedinstveni i jaki i pokazati političku hrabrost u donošenju odluka!