(VIDEO)U Banskim dvorima održana je 14. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo, između ostalog, na nastavak socijalnog dijaloga sa sindikatima javnih službi te zakonske izmjene kojima će se spriječiti poskupljenje električne energije.

Na samom početku uvodnog slova, predsjednik Plenković napomenuo je da će se o INA-i razgovarati na zatvorenom djelu sjednice Vlade s obzirom na tajnost arbitražnog postupka.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vracamo-ina-u-u-vlasnistvo-republike-hrvatske

Električna energija neće poskupjeti!

Potom se predsjednik Plenković osvrnuo na prijedlog Uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

- Riječ je o prijedlogu izmjena zakona kojim će se spriječiti poskupljenje cijene struje, kao što smo već i najavili proteklih dana. Mislimo da je to politički dobra odluka koja je donesena i u komunikaciji s opskrbljivačima - ministarstvo je s njima u kontaktu. Riječ je o prijelaznom rješenju, a tijekom 2017. naći ćemo sustavno rješenje za ovo pitanje.

Izmjena osnovice za plaće u javnim službama

Druga bitna točka dnevnog reda sjednice odnosila se na odluku o povišenju osnovice za obračun plaće u javnim službama na 5.211 kuna. Kako je naglasio predsjednik Plenković, Vlada je na taj način u jednakopravan položaj stavila javne i državne službenike.

- Riječ je o poruci koju šaljemo svim službenicima u javnom sektoru. Nastavak je to, dakle, socijalnog dijaloga koji je kolega dr. sc. Tomislav Ćorić - zajedno s drugim ministricama i ministrima - vodio s predstavnicima sindikata javnih službi. Nakon što smo postigli dogovor sa sindikatima državnih službi, želimo ovom odlukom Vlade staviti u jednak položaj obje skupine službenika. Na taj način Vlada šalje poruku za nastavak socijalnog dijaloga i daljnje pregovore sa sindikatima javnih službi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-dogovor-sa-sindikatima-drzavnih-sluzbi-pokazuje-duh-partnerstva-i-medusobnog

GODIŠNJI PLAN NORMATIVNIH AKTIVNOSTI ZA 2017.

Vlada je utvrdila Godišnji plan normativnih aktivnosti za 2017. godinu, svoj svojevrsni zakonodavni plan. U tom su Planu 253 zakona, od kojih je za njih 78 utvrđena potreba izrade detaljnih analiza učinaka - što će tražiti njihovu dulju pripremu.

Zakonski su prijedlozi u okviru Plana raspoređeni u pet reformskih paketa: poticajno poslovno okruženje, učinkovitiji i pravedniji socijalni sustav i jačanje tržišta rada, javna uprava, sustav domovinske i nacionalne sigurnosti i prava hrvatskih branitelja te sustav znanosti, obrazovanja i športa.

- Utvrđeni su i Program za preuzimanje i provedbu pravne stečevine EU i Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije za iduću godinu. Radi se o 71 zakonu, 64 podzakonska akta i dvije provedbene mjere - istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.