(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković dao je - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici naše stranke - izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O TEMAMA NA SJEDNICI

Raspravili smo aktualnu političku situaciju, osobito zbivanja nakon prvih 100 dana rada Vlade RH - okolnosti parlamentarne većine, prošlotjedno glasovanje u Hrvatskom saboru, aktivnosti u sklopu priprema za lokalne izbore, finalizaciju izvješća o financijskom poslovanju stranke koje smo danas prihvatili.

O POBJEDI NA LOKALNIM IZBORIMA

Dogovorili smo daljnje korake: sjednica Središnjeg odbora HDZ-a održala bi se sredinom ožujka - kada bismo u cijelosti definirali okvir za predstojeće lokalne izbore. Danas smo dogovorili 17 kandidata za župane, a u nekoliko županija nas još očekuju dodatne konzultacije. Očekujemo sugestije županijskih organizacija - imamo dovoljno vremena do 21. svibnja. Stranka je spremna za lokalne izbore. Jako smo zadovoljni rejtingom i dosad učinjenim, a i dobili smo potporu za sve predstojeće aktivnosti.

O KANDIDATIMA NA IZBORIMA

Za kandidata za gradonačelnika Zagreba obavit ćemo još jedan krug konzultacija s Gradskim odborom HDZ-a Grada Zagreba. Kada sve bude definirano, temeljem načela supsidijariteta prepustit ćemo gradskoj organizaciji da objavi tu informaciju. Nismo razgovarali o gradovima - današnji je sastanak bio fokusiran isključivo na županije.

O DVIJE GODINE MANDATA PREDSJEDNICE RH

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u prve je dvije godine radila na provedbi svog programa u okviru ustavnih nadležnosti - osobito onih koje se odnose na vanjsku politiku i sigurnosne službe - te se brinula o kvalitetnom funkcioniranju svih institucija državne vlasti. Poručivala je da su Hrvatskoj potrebni zajedništvo, dijalog i tolerancija, a svojim inicijativama nastoji biti prisutna diljem Hrvatske i međunarodno afirmirati naš položaj. U proteklih četiri mjeseca ostvarili smo vrlo korektnu, kvalitetnu suradnju. Nadam se da ćemo zajedno nastaviti raditi na dobrobit svih hrvatskih ljudi.