Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića s izaslanstvom, prilikom njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj. Razgovaralo se o političkim i gospodarskim temama s naglaskom na brojna otvorena pitanja između dviju zemalja koja je potrebno riješiti - navodi se u priopćenju Vlade RH.

Sva otvorena pitanja na dnevnom redu

Predsjednik Plenković otvorio je pitanja nestalih, granice, pravosudne suradnje, ratne odštete, zaštite manjina i sukcesije. Razgovaralo se također o gospodarskoj suradnji, pregovorima Srbije za članstvo u Europskoj uniji te pitanjima migracija i odnosima u jugoistočnoj Europi.

Plenković je istaknuo da je potrebno intenzivirati suradnju na pitanju nestalih, koje je važno za unaprjeđenje bilateralnih odnosa. Vezano za pitanje procesuiranja ratnih zločina, dogovoreno je da na razini resornih ministarstava započnu razgovori o sklapanju bilateralnog Ugovora o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina.

Pregovori o ratnoj odšteti & granicama

Naglasio je također da je - sukladno članku 7. Sporazuma o normalizaciji odnosa od 23. kolovoza 1996. - potrebno obnoviti pregovore radi sklapanja Sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. Na Plenkovićev prijedlog, dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja s ciljem uspostave posebne radne skupine.

Dogovoreno je da se Međudržavna komisija za granice, čiji je rad zastao 2011. godine, ponovno sastane do kraja ožujka te nastavi s radom neposrednim pregovorima dviju strana.

Ustavom RH zajamčen broj zastupnika

Predsjednik Plenković posebno je izdvojio da su politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj dio parlamentarne većine i da imaju Ustavom zajamčen broj predstavnika u Hrvatskom saboru.

Dodao je da Vlada angažirano radi na poboljšanju životnih uvjeta, pa tako i na rješavanju pitanja dovršetka elektrifikacije u onim naseljima u kojima žive pripadnici srpske nacionalne manjine.

Zaštita prava hrvatske manjine

Izrazio je očekivanje da će i pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji biti zajamčena sva prava koja proizlaze iz bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava manjina. To se prvenstveno odnosi na pitanja izravne političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama vlasti.

Vlada RH pomaže hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji kroz povećavanje financijske potpore institucijama, programima i projektima.

Gospodarska suradnja & pruga ZG-BG

Teme razgovora bile su i gospodarska suradnja, infrastrukturni projekti, prometno povezivanje, s naglaskom na modernizaciju željezničke pruge Zagreb-Vinkovci-Beograd (koridor X).

Pozdravljeno je predstojeće zasjedanje Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje koji će se održati 7. ožujka ove godine u Zagrebu.

Dogovoren je i nastavak suradnje ministarstava unutarnjih poslova dviju država o pitanju migracija – zaključuje se u priopćenju.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/o-svim-otvorenim-pitanjima-sa-srbijom-od-ratne-odstete-preko-zastite-hrvatske