(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 68. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu bili Vladin amandman na Konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te izjašnjenje o amandmanima podnesenim na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018. godinu i na projekcije za 2019. i 2020. godinu                         

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo na jučerašnje tužne događaje u Haagu i dao povijesni rezime goleme uloge Republike Hrvatske u obrani Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije i zbrinjavanju na stotine tisuća bošnjačkih izbjeglica za vrijeme rata.

Sućut obitelji Praljak

Na samom početku uvodnog dijela predsjednik Plenković je ponovno izrazio sućut obitelji generala Slobodana Praljka.

- Izražavam žaljenje zbog jučerašnjeg događaja u haškoj sudnici. General Praljak je očito iz moralnih razloga sebi oduzeo život. To je događaj bez presedana za bilo koje međunarodno sudište. On je uputio poruku o tome što misli i kako doživljava presudu koja je - i po našem sudu - nepravedna. I za šestoricu Hrvata iz Bosne i Hercegovine i za hrvatski narod. Ali nepravedna i s obzirom na dio presude u kojem se aludira na elemente povezanosti tadašnjeg vrha Republike Hrvatske s ratnim zbivanjima u BiH.

Hrvati su ključni za samostalnost BiH

Predsjednik Plenković ponovno je, kao i na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima, naglasio da je RH prijateljska i susjedna zemlja BiH.

- Hrvatski narod u BiH je zajedno je s Bošnjacima na referendumu u ožujku 1992. bio ključan kako bi došlo do samostalnosti i neovisnosti BiH. Potpora koju je RH davala BiH za vrijeme ratne agresije i projekta velikosrpskog Miloševićeva režima bila je kontinuirana, i politička i vojna. RH je skrbila za stotine tisuća izbjeglica iz BiH, ne gledajući na nacionalnost. Da ne govorimo o Washingtonskom sporazumu, Federaciji BiH, Splitskoj deklaraciji i prekretničkoj ulozi Vojno-redarstvene operacije Oluja za totalnu promjenu ravnoteže snaga u BiH. Oluja je omogućila da kasnije Armija BiH, Hrvatsko vijeće obrane i Hrvatska vojska zajedno oslobode velike dijelove BiH te da se potpiše Daytonsko-pariški mirovni sporazum.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cin-generala-praljka-najvise-govori-o-dubokoj-moralnoj-nepravdi-prema-hrvatskom

Snažna potpora Hrvatima u BiH

Izdvojio je da uloga Hrvata u BiH ostaje ključna za njenu funkcionalnost, opstojnost i budućnost.

- I to na način da budu ravnopravan i konstitutivan narod, kao i ostala dva. Na tom tragu će RH davati snažnu potporu i BiH i Hrvatima u BiH. Nastojat ćemo postojećim pravnim i političkim mehanizmima vidjeti što možemo napraviti u osporavanju dijelova drugostupanjske haške presude.

Haški sud ne sudi državama

Želim još jednom jasno poručiti da RH izražava sućut prema svim žrtvama svih zločina koji su počinjeni u BiH, bez obzira na počinitelje - kazao je predsjednik Plenković.

- Haški sud sudi pojedincima, ne sudi državama i ne govori o odgovornosti države. Za Hrvatsku stoga nema nikakvih elemenata koji bi utjecali na nekakvu odgovornost. Važno je da presude pridonesu pomirbi. Ali ako presude nisu bazirane na činjeničnom stanju - koje u ovom slučaju nije utvrđeno u cijelosti - onda to nije dobro.

Nema odgovornosti hrvatskoga državnog vrha

Plenković je istaknuo da se Hrvatska triput - 2006., 2016. i 2017. - pokušala uključiti u postupak u svojstvu prijatelja suda, ali je to svakog puta odbijeno.

- Kao država pružili smo maksimalan napor da prenesemo informacije koje bi proširile vidike sudaca u ovom predmetu. Nažalost, to nije uvaženo, ali odgovor Žalbenog vijeća iz 2016. ide u prilog toga da se ne može govoriti o bilo kakvoj odgovornosti hrvatskog državnog vrha iz 1990-ih godina.