(VIDEO: Počast žrtvama u Veleprometu & na Ovčari) Komemorativnim programom "Ovčara, vječna rana" i čitanjem imena svih 200 žrtava na mjestu masovne grobnice na Ovčari obilježena je 27. obljetnica ubojstva ranjenika i civila, koje su srpski okupatori 19. studenog 1991. odveli iz bolnice te ih idući dan likvidirali na tome poljoprivrednom dobru, udaljenom pet kilometara od Vukovara.

Nakon sloma obrane, naime, iz vukovarske ratne bolnice odvedena je najmanje 261 osoba, od kojih je 200 ekshumirano na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga. Najmlađa žrtva na Ovčari bio je 16-godišnji Igor Kačić, najstarija 77-godišnji muškarac, a među smaknutima bili su i francuski dragovoljac Jean-Michel Nicolier te novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević.

Ovčara vrišti za pravdom

Predstavnici udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja predvodili su mimohod od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do Ovčare, a pridružili su im se i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

- Ovčara, kao i sva ostala vukovarska stratišta, traže pravdu i vrište za pravdom. Neprestano moramo podsjećati na to, jer ako zaboravimo na pravdu, zaboravit ćemo i na žrtve - poručio je Penava.

Srbija uskraćuje informacije

Ministar Medved uputio je poziv srbijanskim državnim vlastima da dostavom informacija napokon pridonesu rasvjetljavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila tijekom velikosrpske agresije:

- Podigli smo naše sposobnosti i koordinaciju, a uskoro idemo i s prijedlogom Zakona o nestalim osobama. Vrlo odgovorno i vrijedno radimo, svako saznanje analiziramo i provjeravamo, ali nismo zadovoljni rezultatima, a osnovni preduvjet su informacije koje Srbija posjeduje i za koje očekujemo da nam ih dostavi.

Tijela preseljena iz masovnih grobnica

Medved je kazao, također, da na Ovčari više nema masovnih grobnica:

- U zadnjih godinu dana smo temeljito pregledali i Ovčaru i okolne šume, ali nismo ništa pronašli. Isključili smo mogućnost postojanja masovnih grobnica na širem području Ovčare. Osim toga, u tom smo razdoblju na području Vukovarsko-srijemske županije proveli više od 70 izvida, odnosno obradili više od 70 lokaliteta, ali su i tu rezultati izostali.

Na pojedinim lokalitetima, međutim, pronađeni su tragovi prijašnjih masovnih grobnica iz koje su tijela preseljena na neko drugo mjesto:

- Od Srbije tražimo informacije i o grobnicama.

LOGOR U VELEPROMETU

Komemoraciji na Ovčari prethodilo je odavanje počasti žrtvama stradalima u Veleprometu, u čijim je hangarima srpski agresor formirao logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, prošlo najmanje 10.000 zatočenika, od kojih je oko 700 ubijeno.