(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković gostovao je sinoć u Dnevniku Nove TV (novinar: Mislav Bago). Plenković se, među ostalim, osvrnuo na izvješće Europske komisije, provođenje reformi, rad Vlade, Agrokor...

Donosimo ključne poruke:

O IZVJEŠĆU EK

Imali smo intenzivan mjesec, cijelu veljaču komunikacija s EK, sastanak s kolegijem Komisije, moj boravak u Strasbourgu, nakon toga Europsko vijeće. Očekivali smo da će ovo zimsko izvješće u okviru europskog semestra koje temeljito gleda napredak strukturnih reformi, korektivnih mehanizama, dubinsku analizu ekonomskih politika, po mom sudu, biti jedno dobro, poticajno izvješće za Hrvatsku. Puno je toga što je dobro u tom izvješću. Ono što je najbitnije, 2017. za nas je bila godina u kojoj smo u vrlo kompleksnim okolnostima, praktički prve godine mandata nakon političke nestabilnosti 2016. godine, napravili zdrave temelje za strukturne reforme za 2018. godinu.

O REFORMAMA

To je dokument od 73 strane, vrlo detaljna analiza po svim sektorima nacionalnog programa reformi. Određene mjere su provedene, određene su provedene napola, određene su u tijeku, neke nisu provedene i prebačene su za 2018. godinu. Analizirali smo cijeli dokument sa svim resorima. U 2017. godini ostvarili smo ubrzano smanjenje javnog duga, ostvarili smo proračunski suficit, porast zaposlenosti, smanjenje nezaposlenosti, zdrave temelje za provođenje strukturnih reformi, najbolju turističku sezonu, gospodarski rast i, prema izvješću rejting agencija, izgledi kreditnog rejtinga su pozitivni i podignuti. Samo smo na jednu stepenicu ispod investicijskog kreditnog rejtinga.

O RADU VLADE

Hrvatska je u 2017. godini, u okolnostima kakve su bile, bila uspješna. Podigli smo plaću ljudima, napravili velike iskorake u fiskalnoj disciplini, bili smo vrlo odgovorni s te strane, a riješili neke obveze koje su dugi niz godina bile pred nama. I ovaj trokut o kojem govorim, investicije, strukturne reforme, odgovorna fiskalna politika je ključ rada Vlade u sljedećim godinama.

O PREDSJEDNICI RH

Komuniciramo, razgovaramo, svatko od nas ima svoju zadaću. Vlada je ta koja temeljem ustavnih ovlasti ima one prave, izvršne zadaće na svakodnevnoj razini. Njena je uloga bitno drukčija u našem političkom sustavu. Ona bira svoj način kako da to medijski komunicira. Predsjednica radi svoj posao. Kad se odredi želi li biti kandidatkinja, donijet ćemo odluku kao stranka. Nije to stvar koju ja kao predsjednik stranke sam odlučujem.

O IZAZOVIMA

Preuzeo sam stranku u okolnostima u kojima bi se malo tko usudio preuzeti. Pobijedili smo na izborima, formirali vlast, imali rekonfiguraciju parlamentarne većine, suočavamo se svaki dan s izazovima. Nisu druge europske zemlje imale takav zastoj u razvoju kao mi zbog agresije. Nemojmo to zaboraviti, ne možete uspoređivati nas i nekoga tko to nije imao. Nismo u istoj poziciji.

O AGROKORU

Ono što je bitno je da su dojmovi nakon sastanka pozitivni, a pozitivni najvažnije s aspekta koji je za Hrvatsku posebno bitan i za mene kao predsjednika Vlade, a to je logika i optika hrvatskih dobavljača, hrvatskog gospodarstva. Oni djeluju zadovoljni. Mislim da će se postići rješenje u kojem ne samo da je već sada isplaćeno 490 milijuna eura starog i graničnog duga, 2,1 milijardu je iz Agrokora išlo prema dobavljačima, redovito se plaća sve što je novo u poslovanju, a još će, prema nekim naznakama imati osiguranu ekonomsku budućnost kvalitetnim poslovanjem budućeg Agrokora. A to je ono zašto je bilo najbitnije da dođe do angažmana i sprečavanja negativnih posljedica.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dnevnik-nove-tv-veceras-veliki-intervju-s-andrejem-plenkovicem---509513.html