(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 75. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu, između ostalog, bili Nacrt prijedloga zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte i Prijedlog uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo na jutrošnji sastanak Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, promociju hrvatskog turizma i sporta te odnose sa Slovenijom u kontekstu rješavanja otvorenoga graničnog pitanja.

Usuglašen Akcijski plan

Vezano za  2. sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva održanu jutros u Banskim dvorima, predsjednik Plenković naglasio je da je usuglašen tekst Akcijskog plana.

- Ministrica Blaženka Divjak i ja smo jutros, zajedno s članovima Posebnog stručnog povjerenstva, održali još jednu sjednicu. Usuglašen je tekst Akcijskog plana, koji će Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputiti u ponedjeljak u javno savjetovanje, kao i novog natječaja za Ekspertnu radnu skupinu. Nastavljamo s obrazovnom reformom. Oba smo teksta donijeli konsenzualno - vjerujem da ćemo tako dati posebnu, novu dinamiku jednoj od ključnih strukturnih reformi Vlade RH.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pozitivni-gospodarski-rezultati-u-2017-ohrabruju-nas-da-nastavimo-s-reformama

Odlična promocija Hrvatske

Plenković je čestitao i zahvalio svima, posebice Gradu Zagrebu i Hrvatskome skijaškom savezu, na organizaciji „Snježne kraljice“.

- Krasni sportski uspjesi, ali i promocija Hrvatske ne samo u sportskom, nego i u turističkom smislu. Bilo je lijepo biti na Sljemenu prošlog tjedna. Sada imamo još jedan sportski tjedan - Hrvatska je domaćin Europskog rukometnog prvenstva. I to će biti dobra prigoda za promociju zemlje i sporta.

Sastanak s Junckerom

Još jednom je istaknuo, u kontekstu rješavanja otvorenoga graničnog pitanja sa Slovenijom u Savudrijskoj vali, da su hrvatske pozicije jasne.

- Čvrsto su komunicirane našim partnerima i Sloveniji. Ostajemo na poziciji koja teži pronalaženju dogovornog rješenja za pitanje granice. Te smo poruke komunicirali i našim partnerima u Europskoj uniji. U dogovoru s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, sredinom veljače imam sastanak s njim i cijelim kolegijem EK. Stavit ćemo na stol sva za Hrvatsku relevantna pitanja u kontekstu našeg članstva u EU, pa i odnose sa susjedima.

Čvrsto zastupanje naših interesa

Dodao je da će to biti prigoda još jednom rastumačiti naše stavove i naš pristup rješavanju tog problema.

- Svim našim potezima smo pokazali visoku odgovornost, suzdržanost i čvrsto zastupanje nacionalnih interesa, ali i uvažavanje dobrosusjedskog duha odnosa i nepribjegavanje jednostranim potezima - koji bi mogli voditi do incidenata. Komunikacija s našim ribarima je jako dobra i njihovi komentari nam daju za pravo da smo kao država problemu pristupili odgovorno - na najbolji mogući način.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/svi-ribari-u-savudrijskoj-vali-pod-zastitom-su-nase-vlade-i-drzave-ni-na-koji