U Osijeku se održala 69. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Valja istaknuti da je ovo već četvrta Vladina sjednica koja se u mandatu predsjednika Plenkovića održava izvan Zagreba. Održavanjem sjednica izvan Zagreba Vlada želi istaknuti važnost razvojnih prioriteta svih krajeva Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/konkretna-i-snazna-potpora-vukovaru-vise-od-60-milijuna-kuna

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-rh-drago-mi-je-da-upravo-u-kninu-usvajamo-novi-zakon-o-hrvatskim

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vlada-rh-u-sisku-konkretnim-potezima-zelimo-zadrzati-mlade-ocuvati-rafineriju-i

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo, između ostalog, na Vladine sadržajne aktivnosti radi osnaživanja gospodarstva u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Smanjivanje regionalnih nejednakosti

Na samom početku, predsjednik Plenković istaknuo je zadovoljstvo održavanjem sjednice u Osijeku.

- Činjenica da smo danas ovdje pokazuje usmjerenost Vlade RH na to da u ovom mandatu smanjiti nejednakosti u regionalnom razvoju.

Objedinjavanje aktivnosti ZA Slavoniju

Podsjetio je da je upravo u Osijeku Vlada RH osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem.

- Kroz tri sjednice Savjeta smo dokazali da je uspostavljen novi, uspješni mehanizam koji koncentrira aktivnosti Vlade RH te jedinica lokalne i područne samouprave, potpore Europske unije, privatni sektor, akademsku zajednicu i razvojne agencije. Objedinili smo sve aktivnosti usmjerene na ovo područje - koje je u Domovinskom ratu pretrpjelo velike ljudske žrtve i materijalne štete. Što je utjecalo na razvojnu dinamiku cijele Slavonije.

Više od dvije milijarde kuna ZA Slavoniju

Naglasio je da se na zadnjem sastanku Savjeta u Slavonskom Brodu moglo vidjeti koliko je toga konkretnog već ostvareno i koliki je napredak postignut po sektorima.

- Posebno je važno da na današnjoj sjednici Vlade imamo niz konkretnih projekata za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, a odnose se na gospodarstvo, infrastrukturu, kulturu, promet, sveučilište... Potpisat ćemo ugovore za gotovo milijardu kuna vrijedne projekte u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. A kad se pridodaju i projekti za ostale slavonske županije, dolazimo do iznosa od više od dvije milijarde kuna. To je čvrsta i snažna poruka Vlade cijeloj Slavoniji i svim našim ljudima koji ovdje žive.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/za-slavonske-zupanije-dosad-ugovoreno-vise-od-27-milijarde-kuna-bespovratnih

Sinergija & partnerstvo svih razina vlasti

Kako je izdvojio Plenković, Vlada svojim „decentraliziranim sjednicama“ šalje jasnu poruku da želi sinergiju rada središnje razine vlasti s onom županija i gradova.

- Ta se otvorenost već sada pokazala korisnom i kod pripreme proračuna, a i partnerskim odnosom pri izradi Zakona o financiranju jedinica lokalne i područna samouprave postigli smo pravi efekt povjerenja i suradnje. Očekujem da ćemo i idućeg petka - kada održavamo sastanak sa svim županima, Udrugom gradova i Udrugom općina - nastaviti izgrađivati suradnju ispunjenu povjerenjem.

SADRŽAJAN DNEVNI RED - KONKRETNI PROJEKTI

Na dnevnom su redu sjednice bile izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, nabava angiografskog uređaja za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije i uređaja za razbijanje kamenaca (litotriptor) za Klinički bolnički centar Osijek, dezinsekcija komaraca u Parku prirode „Kopački rit“, rekonstrukcija prometnica...

Vlada RH je na sjednici usvojila i zaključke u svezi s dovršetkom izgradnje osječkoga Sveučilišnog kampusa, s projektom IT parka u Osijeku, kao i uspostavom Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, a donijet će i uredbu o osnivanju Arheološkog muzeja. Donijet će i nekoliko odluka o darovanju odnosno korištenju državnih nekretnina u svrhu, među ostalim, stambenog zbrinjavanja građana slabijeg imovnog stanja i ugroženog socijalnog statusa.

SASTANAK SA ŽUPANOM I GRADONAČELNIKOM

Uoči sjednice, predsjednik Plenković sastao se s gradonačelnikom Grada Osijeka Ivanom Vrkićem te sa županom Osječko-baranjske županije (i predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a) Ivanom Anušićem.