(VIDEO & PHOTO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je danas u Hrvatskom saboru na Godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u Republici Hrvatskoj "Mladi kao odgovorni i ključni dionici u lokalnoj zajednici: mladi kao važan partner i prioritet Hrvatske".

U svom govoru, pohvalio je mlade koji su sudionici ove konferencije, jer to što su angažirani u ovoj ranoj fazi života govori da je riječ o „odgovornim i hrabrim mladih ljudima, koji imaju motiv i želju da nešto promijene, najprije u onoj sredini u kojoj žive, ali i da budu konstruktivan i prepoznat partner koji ima ideju kako nešto poboljšati na svim područjima u Hrvatskoj“.

Angažirano o važnim pitanjima

Plenković je čestitao predsjednici Savjeta za mlade u RH Tanji Herceg na današnjoj inicijativi te izrazio nadu da će se ovakve konferencije pretvoriti u redovite tematske godišnje događaje.

- Jako je dobro da mladi ljudi imaju priliku angažirano raspravljati o različitim temama, od onih lokalnih koje su zajedno sa senzibiliziranjem mladih za europske izbore danas na dnevnom redu, preko politika u pojedinim resorima, do zakonskih prijedloga i proračunske politike.

Prepolovljena stopa nezaposlenosti mladih

- Kao Vlada orijentirani smo na rješavanje probleme mladih. Primjerice, zadnjih nekoliko godina prepolovljena je stopa nezaposlenosti mladih, a donedavno smo bili u vrhu s Grčkom, Italijom i Španjolskom. Sada se nezaposlenost spustila na oko 21, 22, 23 posto, ovisno o statističkoj metodologiji. U svakom slučaju, napravili smo veliki iskorak! - poručio je.

Naglasio je da je naša Vlada uložila 4,5 milijarde kuna u aktivne mjere zapošljavanja, od kojih se mnoge odnose na mlade.

Usmjeravanje mladih prema tržištu rada

- Želimo vas usmjeriti prema tržištu rada. Uložili smo znatne napore kako bismo vam stvorili preduvjete koji su i financijski dobri, a to smo napravili Zakonom o obavljanju studentskih poslova; liberalizirali smo okolnosti i za izvanredne studente, vraćamo pripravništvo dok postupno ukidamo stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa jer ne želimo da radite, a da ta perspektiva nema neki drugi i treći korak.

Istaknuo je da Vlada donijela i olakšice za poslodavce kada je riječ o zapošljavanju mladih do 30 godina.

Obrazovni sustav - nacionalni identitet & ponos

Govoreći o obrazovnom sustavu, Plenković je podsjetio da su konsensualno dovršeni svi dokumenti novih kurikuluma.

- To je veliko postignuće s obzirom da je obrazovanje izazivalo prosvjede i tenzije te polariziralo društvo. Sad smo pokazali da pažljivom, obazrivom i analitičkom metodologijom možemo okupiti različite svjetonazore i pronaći konsenzus o pitanjima koja nerijetko izazivaju prijepore, poput kurikuluma povijesti ili hrvatskog jezika.

Pritom, kazao je, naš obrazovni sustav mora omogućiti mladima da znaju sve što je ključno o hrvatskom identitetu i hrvatskoj povijesti, kulturi i jeziku.

- Obrazovni sustav mora učiti mlade da budu ponosni na ono što su nam prijašnje generacije ostavile u baštinu!

Uključivanje mladih u europske projekte

Napomenuo da je Vlada učinila dosta i kad je riječ o uključivanju mladih u europske projekte. Naveo je Jamstvo za mlade, Inicijativu za zapošljavanje mladih, dodavši da se sredstva iz Europskoga socijalnog fonda kanaliziraju kako bi se omogućilo lakše i brže zapošljavanje mladih u Hrvatskoj.

- Sve to radimo svjesni da je europeizacija Hrvatske jedina prava prilika za ravnomjerni regionalni razvoj. A upravo je ova Vlada, kao nijedna do sada, uspostavila intenzivan dijalog i iskreno partnerstvo s jedinicama lokalne i regionalne samouprave!

Nacionalni program za mlade 2019-2024

Najavio je i da će Ministarstvo uskoro predložiti Vladi Nacionalni program za mlade za razdoblje 2019.-2024. - koji će u 10 strateških ciljeva odrediti način djelovanja hrvatskih institucija i Vlade u cilju unaprjeđenja aktivnosti mladih i njihove što veće uključenosti.

Na kraju, naglasio je da je odgovornost političkih stranaka da uvode mlade ljude, osobito u lokalna predstavnička tijela, što će biti ključno iskustvo za njihov daljnji javni angažman.

- Mi ćemo vas u tome podržavati, osluškivat ćemo vaše ideje, konstruktivne i kritične prijedloge te sve ono što smatrate da može unaprijediti politiku mladih u Hrvatskoj! - zaključio je predsjednik Plenković.