Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković sinoć je u Sofiji, gdje danas sudjeluje na sastanku na vrhu EU - zapadni Balkan, dao intervju za Dnevnik Nove TV.

Razgovor koji je vodila novinarka Ivana Petrović možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O NAJVEĆEM RESTRUKTURIRANJU U EUROPI

Žao mi je što imamo problem u inače vrlo uspješnom upravljanju krizom u koje smo investirali jako puno energije, jako puno truda, dobre volje i političkog kredibiliteta. I Vlade i mene osobno. Kada gledamo jedno takvo veliko restrukturiranje - najveće u Europi u ovom trenutku - sigurno su svi potezi koje je Vlada učinila bili odgovorni i za opću dobrobit. I nije mi drago da bilo kakva sjena prekriva sve ono pozitivno što se učinilo za radna mjesta, hrvatski financijski sustav te budućnost brojnih dobavljača i partnera Agrokora. A u konačnici i za rekordnu turističku sezonu. To je ono bitno, a što, nažalost, trenutačno pada u drugi plan u medijskoj atmosferi i političkim napadima koje trpimo.

Potpredsjednica Vlade dr. sc. Martina Dalić imala je ključnu ulogu brinuti se o hrvatskom gospodarstvu. Kada vam se dogodi ovakva kriza kao u Agrokoru - i to rapidna - onda moramo djelovati odgovorno i brzo. To sam već nekoliko puta isticao. Od siječnja pa do donošenja Zakona o izvanrednoj upravi Vlada nijednim svojim potezom nije generirala paniku na tržištu kapitala. Jer, kapital je vrlo plah i brzo bježi. Ponijeli smo se maksimalno odgovorno.

O RJEŠAVANJU NAJVEĆE KRIZE OD DOMOVINSKOG RATA

Stoga mi je izrazito žao kao čovjeku i političaru - koji apsolutno prezire bilo kakve moguće koruptivne djelatnosti i bori se protiv njih - da se dogodilo nešto što nam sada čini problem. Bilo bi najbolje, naravno, da krize nije bilo, da je kompanija dobila nekakav kredit u tom trenutku. No kako ga nije mogla dobiti, onda smo morali naći rješenje. I našli smo ga u obliku zakona koji je Ustavni sud proglasio ustavnim i koji će, štoviše, postati dio pravne stečevine Europske unije.

Dakle - kao premijer imam najveću krizu od Domovinskog rata. I riješim problem. Zamislite da smo išli u nacionalizaciju - pa nama bi javni dug porastao sa 78 na 91 posto! Da smo, s druge strane, imali stihiju stečajeva, kako bi to izgledalo?!? Onda bi svi rekli: „Što ste napravili, zašto spavate?“.

O RASVJETLJAVANJU SVIH DETALJA

Prema Zakonu o izvanrednoj upravi jasno su definirane uloge i Trgovačkog suda i izvanrednog povjerenika. Vlada nije direktni akter. I nemojmo zaboravljati jednu bitnu činjenicu - da je hrvatsku državu restrukturiranje Agrokora i upravljanje dosad neviđenom krizom koštalo 0 kuna. 0 kuna! Jučer sam tako imao sastanak s vjerovnicima. I oni su vrlo jasno poručili - to je naš novac. Oni rade sa savjetnicima i brinu o njihovim troškovima - ne Vlada! Agrokor je u vlasništvu vjerovnika.

O RASVJETLJAVANJU SVIH DETALJA

Nikada se nisam miješao u posao nadležnih institucija, na njima je da rasvijetle sve što treba rasvijetliti. Zaista sam za to! I ako bilo što treba izolirati i osuditi, ili na bilo koji način ispraviti, to ćemo uvijek željeti i moći učiniti. Bitno je sada da se u zakonskom roku provede nagodba.

O BORBI ZA OPĆE INTERESE

Osjećam se kao predsjednik Vlade kojem su se sručili na dnevni red svi mogući kosturi iz ormara hrvatske tranzicije. No to nije važno. Nosim se s problemima i borim se. Tu sam da brinem o općem interesu Hrvatske i svemu onome za što se zalažem cijeli život - u što ulažem svu svoju energiju. Tu smo da probleme rješavamo!

O EU PROŠIRENJU

Poslije 15 godina prvi put se održava sastanak na vrhu cijeloga Europskog vijeća - tj. čelnika svih država EU - sa šest zemalja iz jugoistočne Europe koje aspiriraju na članstvo. Hrvatska će biti domaćin idućega takvog summita za vrijeme našeg predsjedanja Unijom 2020. godine. Želimo staviti u fokus proširenje i pomoći susjednim državama koje imaju te ambicije. Što se tiče Srbije, ona mora ispuniti još puno uvjeta. Pregovori traju.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/s-bugarskim-premijerom-u-sofiji-uoci-summita-eu-zapadni-balkan-zagovaramo-politiku