Predsjednik HDZ-a Vlade i RH Andrej Plenković dao je - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici naše stranke - izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Zaključili smo još jednu sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, prvu nakon 18. Općeg (izvještajnog) sabora HDZ-a. Analizirali smo i aktualnu političku situaciju, rezultate našeg Sabora - odnosno potporu koju su dobila izvješća glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića i moje izvješće kao predsjednika te činjenicu da je usvojen novi, moderni Statut HDZ-a. Na kraju sjednice donijeli smo i nekoliko kadrovskih odluka. Na moj prijedlog razriješili smo dužnosti političkog tajnika Davora Ivu Stiera i međunarodnog tajnika dr. sc. Miru Kovača. Novi politički tajnik je ministar uprave Lovro Kuščević, a novi međunarodni tajnik ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Ujedno smo - kao Predsjedništvo HDZ-a - predložili našem saborskom Klubu zastupnika da novi potpredsjednik postane Ante Sanader. Sunčana Glavak je postala pak moja savjetnica u Središnjici, uz dužnost koju će obavljati kao saborska zastupnica.

O VAŽNOSTI POVJERENJA U POLITICI

U politici je jedno načelo najvažnije - povjerenje. Nakon dvije godine suradnje zahvalio sam se kolegi Stieru. On je, kao što znate, prije godinu dana napustio Vladu protivno mojoj volji, a to sam mu i tada rekao. Suradnja više nije bila ni intenzivna ni konstruktivna kao što je to bila otprilike prije godinu i pol. Što se tiče međunarodnog tajnika, procijenio sam, također, da ne postoji dovoljan stupanj povjerenja između kolege dr. Kovača i mene. Odlučio sam, stoga, povjeriti tu dužnost dr. sc. Davoru Božinoviću. Kolege Stier i dr. Kovač su članovi stranke, naši saborski zastupnici - ljudi koji svojim kvalitetama zasigurno mogu pridonijeti HDZ-u, ali ne na dosadašnjim dužnostima. Uvjeren sam da će to i učiniti.

Povjerenje između sebe i svojih suradnika nešto je što sam procjenjujem. Već duže razdoblje nije postojala ta vrsta povjerenja i stalne komunikacije na istim ciljevima,. Tu sam poruku kolegi Stieru prenio još prije godinu dana kada je napuštao Vladu. Jasno sam se usprotivio tome, mislim da je njegova odluka bila pogrešna. Imao je prigodu dati puno veći doprinos radu Vlade i HDZ-a. Napominjem da politički i međunarodni tajnik nisu izabrani dužnosnici, već je riječ o postavljenju na temelju političke volje predsjednika stranke. Ako povjerenje nije na razini koju kao predsjednik stranke očekujem od najbližih suradnika, onda je moj prerogativ predložiti osvježenje - što sam i učinio.

O PROFILIRANJU HDZ-a

Očekujem da će i ministar Kuščević i ministar Božinović na svojim novim funkcijama dati upravo onakav impuls kakav želim - kada je riječ o smjeru države, smjeru rada Vlade i profiliranju HDZ-a baš ondje gdje ga vidim i kako ga vidim, a na tragu svega što sam rekao na našem Općem saboru. To sam i danas kristalno jasno ponovio svim članicama i članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Atmosfera je bila odlična, mi smo demokratska stranka i nije ovo ništa osobno. Ovo su funkcionalne, organizacijske odluke.

Stranka funkcionira kao organizacija koja ima svoje zakonitosti. Ako procijenim da suradnici - koji bi trebali obavljati i na terenu i s drugim političkim partnerima aktivnosti koje su na tragu politike stranke, mene kao predsjednika i vodstva stranke - nisu na tom tragu, onda tražimo nova rješenja. Nema tu ništa osobno. Na glasovanju je samo troje kolega bilo suzdržano o razrješenju, svi ostali su jednoglasno podržali.

O SURADNJI S PREDSJEDNICOM RH

Predsjednica RH formalno čak nije u stranci. Ustav RH to priječi. Vlada i stranka su već toliko puta podržale predsjednicu u njezinim naporima i nastojanjima - u komunikaciji ministara, župana, članova stranke, naših saborskih zastupnika, mene osobno… Prema tome, sa strane Vlade ili mene kao predsjednika Vlade, uvijek smo dinamiku odnosa stavljali u funkciju interesa hrvatske države i dobrobiti naših ljudi. Što se nas tiče, vrata suradnje su uvijek otvorena. Već sam bezbroj puta kazao - kada predsjednica RH donose oduku što kani na idućim predsjedničkim izborima, tada ćemo odlučiti o podršci njezinoj kandidaturi.

O MINISTRU MEDVEDU

Koliko je meni poznato, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je objasnio svoje viđenje komunikacije s novinarom. Tvrdi da nije bilo prijetnji. Ni ja, kao vjerojatno ni vi, nismo sudjelovali u toj konverzaciji. Poznavajući ministra Medveda, ne vjerujem da bi on ikome prijetio. Više puta sam na sjednicama Vlade rekao da čvrsto i snažno stojimo iza slobode medija, iza rada novinara, za profesionalnost i mogućnost svih oblika kritike. Mislim da j ministar Medved i danas i jučer dovoljno pojasnio - da nije imao namjeru prijetiti nikome.

O SASTANKU S PREDSJEDNIKOM ADRIS GRUPE

Predsjednik Uprave Adris grupe tražio je susret prije više tjedana, kada se nagodba bližila kraju. Procijenili smo da je vrijeme za taj susret. Dogodio se sasvim normalan i potreban susret predsjednika uprave jedne od najjačih hrvatskih kompanija i predsjednika Vlade u kontekstu postizanja nagodbe u Agrokoru. Moj je interes bio da u cijelosti, iz prve ruke, do kraja shvatim poziciju Adrisa.