Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković obratio se svim građankama i građanima Hrvatske u povodu Nove Godine. Donosimo obraćanje u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Pred nama su ambiciozni planovi

Drage Hrvatice i Hrvati, drage građanke i građani Republike Hrvatske,

na kraju godine želio bih vam čestitati novu 2017.

Godina koja je iza nas za Hrvatsku je bila posebna. U njoj smo imali čak tri Vlade. A po prvi puta u hrvatskoj povijesti, 11. rujna, održani su izvanredni, prijevremeni izbori za Hrvatski sabor.

Proteklih mjeseci zajedno smo ostvarili niz postignuća, a pred nama su brojna očekivanja i ambiciozni planovi.

Temeljem izražene volje birača formirali smo parlamentarnu većinu i Vladu čime je osigurana politička stabilnost zemlje.

Usmjerenost na konkretne probleme

U kratkom vremenu promijenili smo ozračje u društvu, a djelovanje usmjerili na konkretne, socijalne, gospodarske i životne teme te pitanja budućnosti hrvatskih ljudi.

Od izglasavanja povjerenja Vladi, u samo dva mjeseca, donijeli smo niz odluka koje mijenjaju Hrvatsku nabolje.

 Od 1. siječnja građani, obrtnici i poduzetnici plaćat će manje poreze zbog reforme koja porezni sustav čini jednostavnijim, konkurentnijim i pravednijim. Donijeli smo kvalitetan i racionalan proračun za 2017., ključan financijski dokument države koji je utemeljen na programu Vlade.

Kao mjera aktivne demografske politike njime su predviđena sredstva za značajno povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada u drugoj polovici sljedeće godine.

Društvena solidarnost & rast plaća

Rastu izdvajanja za znanost i obrazovanje. Stambeno zbrinjavanje mladih, hrvatske branitelje i oružane snage.

Povećana je osnovica plaće u javnom sektoru za 103 kune, a minimalna plaća za 156 kuna što je uz isplaćenu božićnicu nakon niza godina važan signal društvene solidarnosti.

Istodobno, nastavlja se pad udjela javnog duga u BDP-u čime osnažujemo argumente za izlazak iz procedure prekomjernog deficita.

Odgovorno upravljanje javnim financijama dovelo je i do prvog pozitivnog pomaka glede stabilnih izgleda hrvatskog kreditnog rejtinga u posljednjih devet godina čime radimo važan iskorak prema investicijskom rejtingu.

Probuđeni optimizam

U trećem tromjesečju naše gospodarstvo raslo je 2,9 posto što predstavlja najbrži rast od svih 28 članica Europske unije i najveće povećanje od 2008. godine. Industrijska proizvodnja u studenome rasla je za 7,1 posto. Zbog svega toga u novu godinu Hrvatska ulazi s probuđenim optimizmom.

Mnogi izazovi su još uvijek pred nama. Marljiv rad nije uvijek primjereno nagrađen, a dio naših sugrađana ne može pronaći posao ili osigurati dostojanstven život za svoje obitelji.

Razvoj hrvatskog gospodarstva stoga će biti glavna zadaća u 2017. Ohrabreni dobrim gospodarskim pokazateljima nastavit ćemo s donošenjem mjera koje će olakšati poslovanje, povećati konkurentnost, zaposlenost te ulaganja i izvoz.

Društvena uključenost - socijalno partnerstvo

Jačat ćemo pravnu sigurnost, nastaviti obrazovnu reformu, te konsolidaciju zdravstvenog sustava, a očekujem još jednu uspješnu turističku sezonu.

Sve zadane ciljeve možemo ostvariti jedino uključenošću svih društvenih dionika, a osobito socijalnih partnera, sindikata i poslodavaca. Vodit ćemo računa i o našim umirovljenicima.

U svojstvu predsjednika Vlade obišao sam svih 20 hrvatskih županija kako bih se neposredno upoznao s izazovima s kojima se razni krajevi Hrvatske suočavaju. Upravo stoga ravnomjerni regionalni razvoj preduvjet je uspjeha Hrvatske čemu ćemo slijedeće godine posvetiti posebnu pozornost.

Zahvalnost dr. Tuđmanu i hrvatskim braniteljima

15. siječnja 2017. slavimo 25. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske što je još jedna prigoda da izrazimo zahvalnost za sve što smo zajedno postigli, a prije svega svim hrvatskim braniteljima, u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu, te prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu.

Svjesni smo da živimo u sve izazovnijem globalnom okruženju unutar Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza stoga ćemo osnažiti svoj angažman u traženju zajedničkih rješenja za vanjskopolitičke i sigurnosne izazove.

Potpora europskoj BiH

Posebne napore posvetit ćemo daljnjoj stabilizaciji te europskom putu jugoistočne Europe, a posebno Bosne i Hercegovine, te ravnopravnom položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Ispred nas je izazovna godina u kojoj ćemo, uvjeren sam, zajedno nastaviti razvijati uspješnu i uređenu Hrvatsku.

U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno želim vam svako dobro i puno sreće u 2017. godini!