Ministar financija Zdravko Marić, u ekskluzivnom razgovoru za HTV, otkrio je da je proračun opće države u 2017. bio u suficitu. Dakle, ostvaren je višak prihoda u odnosu na rashode.

Na taj je uspjeh najviše utjecala porezna reforma: rasterećenjem i građana i poduzetništva povećana su primanja, povećanjem primanja povećala se potrošnja, a zahvaljujući većoj potrošnji proračun se bolje punio. Dakako, svoj važan doprinos je dala i povijesna turistička sezona.

Smanjenje javnog duga

- Zaključili smo riznicu i platili sve uneseno u sustav. Godina 2017. bila je povijesno uspješna. U odnosu na originalni plan, ostvarili smo bolji rezultat za 5 milijardi kuna kada se zbroje i prihodovna i rashodovna strana. Pri čemu smo, ne zaboravimo, povećali plaće službenicima i indeksirali mirovine. Suficit će znatno utjecati na smanjivanje javnog duga u BDP-u u odnosu na prethodno projiciranih 80 posto. Prema našim zadnjim projekcijama, smanjit će se ove godine na 78 posto, čime bismo na polovici našeg mandata već ispunili i čak premašili cilj koji smo si zadali za cijeli mandat - rezimirao je ministar Marić.

Gostovanje ministra financija Zdravka Marić na HTV-u možete u cijelosti pogledati na: