Argumentirano, jasno i čvrsto, državnički! - buduća predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na sučeljavanju na Novoj TV ponovno je pomela dosadašnjeg predsjednika Josipovića i iz debate izišla kao apsolutna pobjednica! 

Sve neurozniji Josipović

Oči u oči sa SDP-ovim sve neuroznijim (i zajedljivijim) kandidatom, programom „Za bolju Hrvatsku“ rastjerala je sve njegove ustavne magle, državnički uzvratila na njegove niske udarce, raskrinkala njegovu suodgovornost za gospodarsko-socijalnu katastrofu i politiku nezamjeranja Milanoviću. 

Među ostalim, Josipović se pogubio i uzmucao pred cijelom javnosti nakon što ga je buduća predsjednica „podsjetila“ da je prešutno odobravao paljenje hrvatske zastave u Beogradu, ali i da je drugovao s notornom Marinom Lovrić Merzel na njezinim privatnim feštama - plaćenima novcem poreznih obveznika. U nastavku donosimo dio odgovora i replika buduće predsjednice RH:

JOSIPOVIĆ UPORAN U IZLIKAMA

Obmana je javnosti da ovlasti Predsjednika ili Predsjednice nisu dovoljne. Josipović uporno ponavljala tu neistinu kako bi našao izgovor za svoje nečinjenje i za svoju sukrivnju za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazimo. Josipović nikad nije niti pozvao niti prozvao vladu Zorana Milanovića na odgovornost jer je Hrvatsku dovela na rub bankrota!

JOSIPOVIĆEVO VRAĆANJE U PROŠLOST

Gospodine Josipović, Sanaderova je vlada prošlo svršeno vrijeme, ne možemo se neprestance pozivati na prošlost. Ponosna sam na vlastita postignuća te je činjenica da sam iz te vlade otišla, ali Vi se još niste ogradili od vlade Zorana Milanovića i samog Milanovića koji vodi Hrvatsku u propast. Vaše stalno vraćanje u prošlost neće otvoriti radna mjesta!

PRIJATELJSKI TROJAC JOSIPOVIĆ-MERZEL-SABO

Korupcija pod Josipovićem nije ništa manja, ali se daleko gore živi! Ne treba gledati u prošlost, nego u budućnost. Gospodin Josipović je pohodio privatne zabave gospođe Merzel koje su se plaćale iz državnog proračuna. Podsjetila bih ga i na g. Sabu. Toliko o tome da „danas nema korupcije“.

NE ZNAJU - NEKA ODU!

Nakon što pobijedim, prvo ću nazvati g. Milanovića i inicirati tematsku sjednicu vlade o teškome gospodarskom stanju. Ono što ljude doista zanima - a o čemu večeras gotovo nismo razgovarali - jest njihova egzistencija, posao, mirovine, životni standard... Na toj bi sjednici morali izložiti kako kane Hrvatsku izvesti iz ove duboke krize. Ako te planove nemaju - a  dosad ih nitko nije vidio - onda bi bilo korektno da odstupe, da se raspišu prijevremeni izbori i da preuzmu odgovornost oni koji znaju izvesti zemlju iz krize. Hrvatska zna, može i mora bolje.

JOSIPOVIĆU, GDJE STE BILI DOSAD?

Hrvatska je u dubokoj gospodarskoj i socijalnoj krizi. Ustavne promjene neće riješiti apsolutno ništa. Niti će otvoriti nova radna mjesta, niti će zaustaviti odlazak mladih, niti će povući ijednu kunu iz EU fondova. Uostalom, g. Josipoviću, sada tvrdite da su potrebne ozbiljne društvene i ekonomske reforme - no što ste dosad radili?! 

REFORME, A NE PROMJENE USTAVA!

Ponovno ističem, ustavne promjene nisu rješenje - o njima je besplodno govoriti. Trebaju nam strukturne promjene, treba nam prije svega pojednostavljenje porezne politike i porezno rasterećenje. Zalažem se za jasnu, pravednu i stimulativnu poreznu politiku i, naravno, reformu državne uprave koja se ne može provesti kroz Ustav, nego putem zakona i uvođenja etike u rad naših državnih službenika - da doista odgovaraju za svoj posao.

GRIJEH NEPOVLAČENJA EU NOVCA!

Rastjerali su sve stručne i sposobne koji su radili na EU fondovima te doveli podobne - i zato nismo iskoristili ništa od sredstava koja su nam na raspolaganju. Tim su se novcem mogle popuniti mnoge rupe u proračunu, bolje gospodariti rashodovnom stranom - i onda se danas ne bismo nalazili u ovim problemima.

JOSIPOVIĆEVA ŠUTNJA NA PALJENJE ZASTAVE

Kako bi reagirali na 'za dom spremni' na utakmici?

Za osudu su povici „Za dom spremni“, ali zbog njih ne bih napustila utakmicu jer je to najčešća provokacija određene skupine. Sport se ne smije izjednačavati s tim - protiv sam miješanja politike u sport. Ali, isto tako bih istaknula da mi je žao da predsjednik Josipović i ostali SDP-ovci nisu reagirali na paljenje hrvatske zastave na nogometnoj utakmici u Beogradu. To je bilo apsolutno za osudu!