U Banskim dvorima održana je 96. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na početku sjednice, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna pitanja.

Govoreći o ostavci potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martine Dalić, kazao je kako su određene pojedinosti vezane uz proces restrukturiranja u Agrokoru mogle biti napravljene na obazriviji i transparentniji način kako ne bi ugrozile, u cjelini gledano, izrazito uspješan proces sprječavanja gospodarske i financijske krize u Hrvatskoj s obzirom na sve ono što je prijetilo stečajem kompanija u sastavu Agrokora.

Stvoren pravni okvir

Naglasio je kako je u izrazito kratkom roku stvoren pravni okvir koji je doveo do toga da nije potrošena niti jedna kuna iz državnog proračuna te nije došlo do nacionalizacije, čime bi se zasigurno povećao javni dug.

- Sada moramo svi zajedno, a osobito mislim na izvanrednu upravu i dionike toga procesa, uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja - kako je predviđeno Zakonom o procesu izvanredne uprave - postigne nagodba i omogući funkcioniranje kompanije u budućnosti.

Nastavak procesa

Predsjednik Plenković podsjetio je da je Ustavni sud prošloga tjedna potvrdio je da je Zakon u skladu s Ustavom te da bi nedjelovanje Vlade u takvim okolnostima bilo neustavno.

- Učinili smo ono što smo mogli u takvim izvanrednim okolnostima s najboljom namjerom da učinimo dobro za hrvatsko gospodarstvo te ćemo na tom tragu nastaviti naš angažman.

Podrška parlamentarne većine

Jučer je održan sastanak s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća, a parlamentarna većina dala je u cijelosti podršku ovom procesu.

- Na nama je da pomognemo izvanrednoj upravi da se taj proces odvije do kraja u najboljem redu - dodao je predsjednik Plenković.

Obilježavanje Europskoga tjedna

Što se tiče drugih aktivnosti protekloga tjedna, predsjednik Plenković spomenuo je obilježavanje Europskoga tjedna, usvajanje Strategije za uvođenje eura te razgovore s predsjednikom Suda Europske unije Lenaertsom.

Hrvatska ovoga tjedna preuzima predsjedanje Vijećem Europe, a predsjednik Plenković očekuje da se time dodatno pozicionira na europskoj sceni.

Plenković danas u Bugarskoj

Predsjednik Plenković danas putuje u Sofiju gdje će, između ostalog, večeras sudjelovati na neformalnom sastanku Europskog vijeća koje će raspravljati o digitalnom društvu i digitalnoj ekonomiji.

Sutra će se održati sastanak čelnika Europske unije i zemalja jugoistoka Europe, prvi nakon Solunskog summita održanog prije 15 godina, a predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo što se sastanak u ovom formatu konačno ponavlja.

- Naša je ambicija da se takav sastanak održi i tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU 2020. te da se na taj način stavi u fokus politika proširenja i hrvatska uloga zagovaratelja tih politika.

Rumunjska - sporazum o suradnji

Nakon Bugarske, predsjednik Plenković posjetit će Rumunjsku, gdje će se susresti s najvišim državnim dužnosnicima. Tijekom  posjeta potpisat će se sporazum o suradnji između dva ministarstva obrane.