Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je na zagrebačkom Mirogoju - uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ - položio vijence kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju.

Državno izaslanstvo

Zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske s njim su položili predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković i izaslanica predsjednice RH Maja Čavlović.

U državnom izaslanstvu su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane (te član Predsjedništva HDZ-a) Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Tomo Medved te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskoga rata. 

Plenković: Gradimo Hrvatsku onakvom kakvu su je hrvatski branitelji sanjali!

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Plenković dao je izjavu mnogobrojnim okupljenim novinarima.

Donosimo njegove ključne poruke:

O ŽRTVI HRVATSKIH BRANITELJA

Došli smo danas na Mirogoj odati počast svim hrvatskim braniteljima, svima koji su dali svoj život, zdravlje i sve što su imali za slobodu naše domovine, u obrani od Miloševićevog velikosrpskog režima. To obvezuje vlasti, naše društvo i nove generacije da odajemo poštovanje i počast žrtvi hrvatskih branitelja te nastojimo graditi zemlju kakvu su sanjali i za kakvu su se zalagali.

O POVIJESNOJ ULOZI DR. TUĐMANA

Državnička odvažnost i mudrost prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana - u kompleksnim međunarodnim okolnostima i onim sigurnosnim - pridonijela je ne samo oslobađanju tada većine okupiranih teritorija RH, nego i strateškom preokretu odnosa snaga u Bosni i Hercegovini kojim je spriječena nova Srebrenica u Bihaću. Zahvaljujući Oluji, došlo je i do potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.