(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je u Požegi - nakon završetka svečane sjednice Županijske skupštine u povodu Dana Požeško-slavonske županije - dao izjavu za brojne okupljene medije.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ŽUPANIJI

Danas smo u Požegi zajedno s prijateljima i brojnim dobrim ljudima proslavili Dan Požeško-slavonske županije. Vlada će u svom radu dati veliku pozornost Slavoniji. Projekt Slavonija je relevantan i za ovu županiju. Ruralni razvoj, poljoprivreda, poticaji malom i srednjem poduzetništvu, kvalitetnija prometna povezanost i zaštita od visokih voda samo su dio od prioriteta Vlade za ovu županiju, koja je svojom poviješću, prirodnim bogatstvima i kulturnom tradicijom uvijek atraktivna i privlačna za kontinentalni turizam i za uspostavljanje partnerske gospodarske suradnje.

O ZVEČEVU

O tome smo razgovarali i prigodom mog posjeta Požeško-slavonskoj županiji krajem prošle godine te smo se u Zagrebu susreli s predstavnicima Zvečeva. Nadležna ministarstva, osobito ministarstvo financija zajedno s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak traži određena rješenja kako bi omogućili nove likvidnosti, učinkovito poslovanje kompanije, njeno konsolidiranje te održivost proizvodnje i radnih mjesta. To je ono što je bitno za cijelu Slavoniju i za ovu županiju.

O PROMETNOJ POVEZANOSTI

Razgovarali smo i o gradnji brze ceste koja bi na učinkovitiji način povezala Požegu i autocestu. Cijeli ovaj dio Slavonije koji je između autoceste i podravske magistrale treba postati svojevrsna propulzivna „riblja kost“ - gdje će ljudi moći što prije doći do autoceste i na taj način biti blizu i Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske. Na tome ćemo raditi, ti projekti su u tijeku - Ministarstvo financija i Hrvatske ceste dat će svoj doprinos tome.

SVEČANA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Predsjednik Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine Požeško-slavonske županije. Obratio se okupljenima prigodnim govorom te poželio puno uspjeha, dobre volje i predanoga rada na kvalitetnom napredovanju županije.

Oporavak i razvoj Slavonije

Istaknuo je da za Hrvatsku 2017. nema veće zadaće od one pružanja ruke prema pet slavonskih županija. Podsjetio je da je nedavno održana sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Osijeku na kojoj su identificirane sve aktivnosti koje se trebaju poduzeti u ovom mandatu kako bi se pridonijelo ravnomjernom regionalnom razvoju, ruralnom razvoju, unaprjeđenju poljoprivrede i gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i kvalitetnijoj prometnoj povezanosti Slavonije. Dodao je da su to sve zadaće koje imaju za cilj da se istok Hrvatske oporavi i da se preokrenu demografski trendovi.