Glavni direktor izraelskog Ministarstva obrane Udi Adam izvijestio je našeg ministra obrane Damira Krstičevića da Država Izrael nije uspjela ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona F-16 Barak. Potom je predstavnike MORH-a i izraelskog Ministarstva obrane u Banskim dvorima primio predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Zagreb nije mogao utjecati

Krstičević je potvrdio da je Izrael službeno izvijestio MORH da ne može dobiti odobrenje SAD-a za isporuku zrakoplova F-16 Barak. Naglasio je pritom da je hrvatska strana sve napravila ispravno i da nema nikakve odgovornosti za ovu neočekivanu situaciju na koju Zagreb nije mogao utjecati:

- Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva. Proces smo od početka do kraja vodili sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima. RH i dalje ima političku volju jačanja sposobnosti vojnog zrakoplovstva, razvijenog tijekom Domovinskog rata. Uvjeren sam da će naša Vlada to znati i realizirati.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/spinovi-i-neistine-o-non-paperu-samo-me-dodatno-motiviraju-da-nastavim-svoj-posao

Hrvatska strana nije odgovorna

Izraelsko izaslanstvo jasno je dalo do znanja da Hrvatska nije odgovorna za nemogućnost isporuke aviona. Udi Adam:

- Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući Third Party Transfer i provesti projekt zbog okolnosti izvan naše kontrole. Hrvatska je iskazala profesionalizam na svakom koraku procesa, a nije mogla utjecati na ovaj ishod - da se zbog nepredviđenih okolnosti posao ne može dovršiti.

Nastavak modernizacije HRZ-a

Vlada Republike Hrvatske stoga će poništiti Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018. godine, ali ostaje privržena nastavku modernizacije Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Kako ističe predsjednik Plenković, kupoprodajnog ugovora nema, on nije potpisan i nema nikakve štete za Hrvatsku.

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-u-vezi-s-nabavom-f-16-aviona-nema-kupoprodajnog-ugovora-niti-bilo-kakve-stete-za-hrvatsku/25081