Na svojoj 136. sjednici, Vlada RH je među ostalim donijela Plan zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu - koji sadrži donošenje 134 zakona, usklađenih s Nacionalnim programom reformi i, punim nazivom, Planom usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izvijestio je da je u 2017. godini od planiranih 145 zakona bilo izvršeno njih 136. U 2018. bio je pak veliki broj zakona uslijed krupnih reformskih zahvata - spajanja agencija, cijelog „paketa“ i mirovinske reforme i 3. faze porezne reforme, vraćanja Državnog inspektorata...

85 posto zakona u redovitom postupku

Istaknuo je da je smanjena hitnost postupka: 85 posto zakona donosi se u redovitom postupku, a 15 posto u hitnom.

- Na taj način pokazujemo respekt prema Hrvatskom saboru, a možemo reći da je i OECD, koji se bavi regulatornim reformama, prepoznao pomake koje je Hrvatska učinila.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/sabor-usvojio-sve-zakone-koje-smo-i-planirali-donio-deklaraciju-o-hrvatima-u-bih

Terminski plan aktivnosti

Od ukupno 134 planirana zakona, za njih 21 planira provest će se postupak procjene učinaka propisa.

- Mogu najaviti i da ćemo izraditi terminski plan aktivnosti tako da će dinamika rada Vlade u idućih šest mjeseci biti predvidiva kako bi se grupirali zakonski paketi iz pojedinih resora i na taj se način javnosti predstavili krupni reformski zahvati.

F-16 BARAK: Nema kupoprodajnog ugovora - nema štete za Hrvatsku!

Otvarajući današnju sjednicu, predsjednik Plenković potvrdio je da će nakon očitovanja izraelske strane Vlada donijeti odgovarajuće odluke o višenamjenskim borbenim zrakoplovima.

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-u-vezi-s-nabavom-f-16-aviona-nema-kupoprodajnog-ugovora-niti-bilo-kakve-stete-za-hrvatsku/25081

Naglasio je da je politička volja Vlade da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva - neupitna. Ponovio je da nakon niza konzultacija i provjera u razdoblju kada su se donosile konačne procjene stručnog tima ovakvih prepreka - koje su se odnedavno pojavile posljednjih nekoliko tjedana - nije bilo, niti su one bile artikulirane od bilo koga.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zelim-jasno-doznati-zasto-je-kupovina-izraelskih-zrakoplova-postala-sporna-sve

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nasa-izaslanstva-vratila-su-se-pocetkom-2018-i-iz-sad-i-iz-izraela-s-izvjescima-da