Pobjednička Hrvatska vojska u Domovinskom ratu porazila je velikosrpski režim i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin, na što možemo biti ponosni! - ističe se u odgovoru naše Vlade na nove provokacije srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, izrečene u govoru 9. rujna u Kosovskoj Mitrovici.

Među ostalim, Vučić je izjavio da se „u Kninu, danas, vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo“ te da je „Milošević bio veliki srpski lider, namjere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji“. Prenosimo reakciju Vlade RH:

Stijeg na Kninskoj tvrđavi - trajni simbol slobode

Vučićeve izjave, nažalost, nova su jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice. Povijesna je činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtva agresije velikosrpskog Miloševićevog režima.

No taj je režim pobjednička Hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin, na što možemo biti ponosni. Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koji je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti.

Unatoč nametnutom ratu, Hrvatska je iz njega izišla kao pobjednica i danas je ona članica EU-a i NATO-a.

Srbija se mora suočiti s istinom

Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije „najbolje namjere“, onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njene agresije, nažalost, zahtijevati još mnogo napora i vremena.

Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njeno vodstvo i njena javnost s time suoči i usvoji europske vrijednosti, tim prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa.