Nakon što je predsjednica Republike iznebuha otvorila temu „Marakeša“ te bez objašnjenja kontrirala samoj sebi i vlastitim nedavnim hvalospjevima o tome sporazumu o legalnim migracijama, potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović Burić reagirala je na njezin pokušaj zamjene teze - da MVEP nju „upliće u javne prijepore“ o tom dokumentu:

I dalje gospođu ne razumijemo

- Žao nam je vidjeti da s Pantovčaka dolazi nervoza. Bilo bi važno znati što je prijeporno predsjednici države. Jer to i dalje ne razumijemo.

MVEP je posao odradio kako treba. Kao osoba koja ga vodi, s punim pouzdanjem ističem da je odrađen odličan posao tijekom pregovora o Globalnom kompaktu o zakonitim migracijama - nastavila je Pejčinović Burić:

Suvereno pravo svake države

- Tzv. Marakeški sporazum zapravo i nije sporazum. On se ne potpisuje i nije pravno obvezujući, a ostavlja suvereno pravo svakoj državi da sama uredi pitanje regularnih migranata, čime se uklanja svaka insinuacija kako bi se Hrvatskoj nešto moglo nametnuti. To je prvi dokument kojim se od postanka UN-a pokušava regulirati važno pitanje legalnih migracija. Donosi katalog mjera i najboljih praksi koje se mogu primijeniti kako bi se države lakše nosile s tim fenomenom i kako bi se smanjio migrantski pritisak. A Hrvatska će od tih mjera sama odabrati ono što odgovara našim nacionalnim interesima.