Gradska organizacija
Zagreb
Vijesti
1 .12. 2022.

Naša je snaga rad na terenu – Mislav Herman najavio održavanje sjednica Gradskog odbora po zagrebačkim četvrtima

Dana 29. 11. 2022., u Gradskoj četvrti Trešnjevka, u društvenom Centru Prečko, održala se 10. sjednica Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Grada Zagreba a koja je prva od 17 planiranih sjednica koje će se održavati u gradskim četvrtima Zagreba. Sjednici je prisustvovao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković, zamjenik predsjednika Tomo Medved i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić.

Među prisutnima bili su također ministrice i ministri u Vladi RH, članovi Predsjedništva ZG HDZ-a, zastupnice i zastupnici u HR Saboru, predsjednici organizacija Gradskih četvrti Zagreba, članovi Gradskog odbora HDZ-a, članovi financijskog stručnog odbora ZG HDZ-a i ostale stranačke kolegice i kolege sa organizacije gradske četvrti Trešnjevka. Naši domaćini su bili predsjednica organizacije gradske četvrti Trešnjevka Sjever, Danijela Blažanović i predsjednik organizacije gradske četvrti Trešnjevka Jug, Dominik Gluhinić.

Rezime 2022. godine te usvajanje programa rada za 2023. godinu

Na sjednici je napravljen rezime protekle 2022. godine te je usvojen Program rada i financijski plan ZG HDZ-a za 2023. godinu. Na sjednici se konstatiralo da je tijekom 2022. godine najviše tema koje su važne za građane Zagreba otvarao upravo ZG HDZ. Na naše otvaranje tema od javnog interesa samo su se nadograđivale ostale zagrebačke oporbene političke opcije. Prije svake sjednice Gradske Skupštine Grada Zagreba, održavale su se redovite tiskovne konferencije koje su bile dobro popraćene i od strane televizija, tiskovnih i web portala. Nadalje, spomenuto je da su se radila i redovita priopćenja te da je ZG HDZ bio dosta aktivan na društvenim mrežama.

ZG HDZ – snaga koja raste

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je pohvalio rad ZG HDZ-a te rekao da nikada u povijesti zagrebački HDZ nije bio u jačem sastavu jer trenutni saziv Gradskog odbora ima predsjednika HR Sabora te najviše članova Vlade RH od osnutka stranke. Nadalje, predsjednik Plenković je izjavio da je Vlada RH kroz 26 milijardi kuna vrijedna dva paketa mjera zaštitila standard Zagrepčana i svih građana RH. Tim mjerama se pomoglo mnogim kućanstvima, obrtnicima, poduzetnicima, školama, bolnicama, dječjim vrtićima, domovima i OPG-ovima. Predsjednik Plenković je istaknuo da dok se Vlada RH bori za HR građane istodobno Gradonačelnik Tomašević sa gradskom upravom poskupljuje vodu i parking u Zagrebu. Istaknuo je da ga žalosti da Gradonačelnik Zagreba ne shvaća važnost ublažavanja posljedica globalne krize za građane. "Svoje postupke i nedostatak konkretnih poteza će morati prvenstveno objašnjavati Zagrepčanima.", zaključio je predsjednik Plenković. Predsjednik ZG HDZ-a, Mislav Herman je naglasio da je: "Vlada RH snažno pomogla Gradu Zagrebu sa gotovo 8 milijardi kuna direktne pomoći. Naglasio je da navedeno predstavlja pravi primjer brige za Zagrepčane, a ne ono što čini Tomislav Tomašević i njegova ideološki profilirana politička platforma koja unosi samo podjele u hrvatskom društvu bez jasnog političkog sadržaja. Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović je izjavio da je apsurdno da je država, kako bi spriječila udar na džepove građana, u Zagrebu samo struju subvencionirala s 580 milijuna kuna, i to ako se govori samo o razdoblju od 1. studenog 2022. do 31. ožujka 2023. godine, dok istodobno gradska vlast poskupljuje vodu za 20% koristeći kao izgovor Uredbu koja nije na snazi te čija će se primjena vjerojatno odgoditi. "Da je ta uredba i stupila na snagu 1. siječnja, Grad Zagreb bi u idućoj godini imao dodatni trošak od samo 29 milijuna kuna što je znatno manje od onog što mu Vlada RH izdvaja za struju." - zaključio je ministar Filipović.

Proaktivne politike za Zagrepčane

Nakon rasprave po svim točkama dnevnog reda, Mislav Herman je naglasio da je u prvoj fazi rada ZG HDZ-a demaskirana platforma Možemo kao ideološka platforma koja ne nudi nikakve konkretne političke sadržaje Zagrebu ali da to više neće biti fokus ZG HDZ-a koji građanima želi nuditi pro-aktivne politike i sadržaje koji će poboljšati njihovu svakodnevnicu. "Takve pro-aktivne politike će ZG HDZ postaviti u položaj ne samo alternative nego jedine racionalne opcije za sljedeće lokalne izbore u Gradu Zagrebu kada god se oni održali", zaključio je Mislav Herman.

Model cjelovitog upravljanja otpadom u Gradu Zagrebu

Posebice je naglašeno da je najvažniji prioritet u 2023. godini ZG HDZ-a, stvaranje cjelovitog modela upravljanja otpadom koji će se prezentirati zainteresiranoj javnosti te ponuditi i trenutnoj gradskoj vlasti za implementaciju kada već nisu sposobni da ga i sami kreiraju.

"Naš sveobuhvatni model  će pratiti otpad od njegova stvaranja do konačnog zbrinjavanja te će biti uvezan sa svim potrebnim poveznicama na kantama koje su nabavljene putem EU fondova. Ključne riječi u našem modelu su: ponovna upotreba, recikliranje, kompostiranje, pretvorba otpada u energiju a tek u konačnici odlagalište. Ono što je važno, odlagalište je zadnja instanca u našem modelu. Kada završimo kostur modela sa strukom, a do sada je održano već 5 operativnih sastanaka u Gundulićevoj, model ćemo dovršiti u suradnji sa stručnim odborima ZG HDZ-a te ga nakon toga prezentirati cijeloj zainteresiranoj javnosti.", rekao je dr. Herman.

Amandmani na predloženi proračun za 223. godinu

U sklopu sjednice dopredsjednik ZG HDZ-a i predsjednik kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a, Mario Župan je predstavio 11 amandmana kojima je ZG HDZ nastojao barem malo gradski proračun okrenuti prema građanima. Zaključak je da na ovako rekordan proračun od gotovo 2,2 milijardi EUR-a se gotovo nevjerojatnoj čini informacija da ima vrlo malo projekata u interesu običnih malih ljudi te je poradi tog razloga i podneseno 11 amandmana. Vrijednost podnesenih amandmana je samo 17,5 milijuna EUR-a što je malenih 0,8% od predloženog proračuna za 2023. godinu. Usvajanjem predloženih amandmana bi se sigurno podigla vrijednost proračuna za Zagrepčanke i Zagrepčane.

Na kraju sjednice, dr. Mislav Herman je pozvao sve članove Gradske organizacije Zagreba na zajedništvo i sinergiju u stranačkom djelovanju te najavio i sljedeću sjednicu Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba koja će se održati u gradskoj četvrti Sesvete.

A A A