Gradska organizacija
Zagreb
Vijesti
17. 4. 2023.

Proslavljena 33. obljetnica osam organizacija gradskih četvrti ZG HDZ-a

Na svečanoj sjednici Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba u maloj dvorani Vatroslav Lisinski proslavljena je 17. travnja 33. obljetnica osnutka osam organizacija gradskih četvrti ZG HDZ-a. Voditeljica svečanosti pozdravila je sve uzvanike i članove HDZ-a u ime domaćina, predsjednika ZG HDZ-a Mislava Hermana te predsjednika osam organizacija gradskih četvrti HDZ-a Grada Zagreba: Ivana Matijevića iz Črnomerca, Mateja Bagarića iz Donjeg grada, Luke Bogdana iz Gornjeg grada-Medvešćaka, Stanka Gačića iz Maksimira, Mate Ačkara iz Peščenice-Žitnjak, Pere Semrena iz Podsljemena, Aljoše Bosnara iz Podsuseda-Vrapče i Tomislava Dulibića iz Stenjevca.

Svečanoj sjednici prisustvovali su također predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, mnogi ministri, državni tajnici, saborski zastupnici, zastupnici gradske skupštine Grada Zagreba, kao i mnoge članice i članovi te simpatizeri HDZ-a.

Osim govora svih domaćina, na svečanoj sjednici su govorili i predsjednik zajednice utemeljitelja dr. Franjo Tuđman, Mario Kapulica, predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković i zamjenik predsjednika HDZ-a, Tomo Medved

Govor predsjednika ZG HDZ-a Mislava Hermana

Predsjednik ZG HDZ-a Mislav Herman naglasio je da je na ovako svečanoj obljetnici gdje čak osam organizacija gradskih četvrti ZG HDZ-a slavi svoj rođendan ključna riječ "zajedništvo". Rekao je da je uvijek dobro raspravljati i razmijeniti mišljenja u politici te imati osobne stavove i argumente. Ali ako nakon takve rasprave ne dođe do kompromisa i zajedničkog usuglašenog stava, onda stvari ostaju nedorečene i nejasne. A kada je nešto nedorečeno i nejasno, onda nema zajedničkih ciljeva niti zajedničkih izazova. Ako nema zajedničkih ciljeva, teško je značajnije uspjeti. Naglasio je da je radi svega navedenog, najvažnije zajedništvo i kompromis te da je isto dobitna kombinacija za sve skorašnje političke utakmice koje HDZ očekuju u narednom razdoblju a koje su vrlo izazovne i u malim vremenskim razmacima. Nadalje, Herman je naglasio da ZG HDZ mora biti među građanima i da to predstavlja jedini način da bude prepoznat od ljudi kojima je dosta "praznih populističkih priča" koje slušaju više od dvije godine. Zagrepčani žele sadržaj i konkretne projekte koji će obogatiti njihovu svakodnevnicu. Zagrepčani žele i očekuju ono što imaju građani na nivou države: stabilnu, razboritu, mudru, uspješnu i prema ljudima orijentiranu vlast.

Na kraju je predsjednik Herman pozvao na još snažniji angažman za Zagreb koji, zaslužuje puno bolje nego se trenutno može.

Govor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Predsjednik Andrej Plenković je naglasio da je više od godinu dana do parlamentarnih izbora ali da oporba već sada potpiruje ozračje i gradi anti-HDZ klimu i anti-HDZ saveze: od izrazite ljevice do lažne desnice ili bolje rečeno od "Milke Planinc" do "najvećih Hrvata na svijetu". S obzirom na snagu HDZ-a, oporbi ništa drugo niti ne preostaje. Nadalje, predsjednik je istaknuo da iz oporbe koordinirano nastoje relativizirati sva postignuća Vlade a posebice očuvanje socijalne kohezije i subvencioniranje cijena plina, struje i goriva. Naglasio je da je žalosno da su za oporbu "stvar rutine" kapitalni projekti kao: Pelješki most, Schengen, ulazak u Eurozonu, rekordna sredstva EU koja su dobivena, LNG-terminal te najveća zaposlenost u povijesti Hrvatske države. Naglasio je da su to sve velika postignuća koja se sada planski minoriziraju u javnom prostoru. Nadalje, za oporbu je i pravedno reguliranje rada nedjeljom, poboljšanje položaja Hrvata u BiH te besplatni udžbenici, prijevoz i obroci za sve osnovnoškolce nešto "tek tako" što iako poboljšava život svim građanima naše zemlje ne žele niti pristojno pozdraviti.

Predsjednik je posebno naglasio da u Hrvatskoj ništa od navedenog ne bi bilo moguće provesti da Vlada nije uspjela Hrvatsku nametnuti kao pouzdanog partnera u NATO savezu te da ne koristi sve prednosti dublje europske integracije. Zaključio je da Hrvatski međunarodni utjecaj nikad nije bio veći i snažniji te kada iz oporbe tvrde da "zemlja ide u krivom smjeru", zapitao je sve prisutne, u kojem bi to smjeru oporba htjela odvesti Hrvatsku. Najavljeni su i novi uspjesi u vidu daljnjeg rasta zaposlenosti, plaća i mirovina kao i nova rekordna turistička sezona, dovršetak autoceste do Siska i druga cijev Tunela Učka. Jasno je poručeno da će se do posljednjeg centa iskoristiti novac iz Fonda solidarnosti  za obnovu, za koju je osigurano još 2.2 milijarde eura iz NPOO i državnog proračuna te da Hrvatska prerasta u europsko energetsko čvorište. Predsjednik je završio s porukom da ćemo morati razočarati oporbu i sve one koji podmeću navedene lažne teze "Ili Hrvatska ili HDZ", kada će doživjeti poraz na redovitim parlamentarnim izborima2024. godine.

Nakon svečane sjednice i proslave 33. obljetnice osnutka osam organizacija gradskih četvrti ZG HDZ-a održan je prigodni domjenak na kojemu su se svi uzvanici ugodno družili.

A A A