Gradska organizacija
Zagreb
Vijesti
2. 10. 2023.

Prvi rafale u rukama hrvatskih pilota

U francuskoj zračnoj bazi Mont-de-Marsan Hrvatskoj je predan prvi od 12 rafalea. Njihovim uvođenjem u operativnu uporabu na području od Njemačke do Grčke nitko neće imati tako snažno bojno zrakoplovstvo.

Nabava rafalea najveća je investicija u Oružane snage Hrvatske od osamostaljenja, strateško ulaganje koje će višestruko uvećati borbenu moć Hrvatske vojske. Na idućem Danu državnosti rafalei će zaparati nebo nad Zagrebom, a na Danu pobjede i obljetnici Oluje nad Kninom!

Povijesni broj 170

U svečanoj ceremoniji primopredaje prvog hrvatskog rafalea, označenog brojem 170, sudjelovali su potpredsjednik Vlade Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade i supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog bojnog aviona Zvonimir Frka-Petešić te vrh HV-a.

Nakon svečanosti piloti HRZ-a preletjeli su Centar za vojno osposobljavanje u Bordeauxu, gdje će nastaviti obuku zajedno s djelatnicima zrakoplovno-tehničke službe. Nabavom rafalea očuvat ćemo tradiciju borbenog zrakoplovstva, a Lijepa Naša podići će razinu svojih vojnih sposobnosti više nego ikad!

Zračnoj nadmoći rafalea nema premca

Ministar Banožić poručio je da su rafalei generacijski uspjeh za koji je zaslužna upravo Vlada premijera Andreja Plenkovića, „koja je od početka prepoznala važnost ulaganja i jačanja sve tri grane Oružanih snaga, Kopnene vojske, HRM-a i HRZ-a“:

– U ovom dijelu Europe nitko neće imati snažnije, modernije i moćnije ratno zrakoplovstvo od nas! Zahvaljujem svima koji su omogućili realizaciju ovog megaprojekta, od francuskih kolega do hrvatskih pilota i tehničara.

Predstojnik Frka-Petešić napomenuo je da ovaj dan označava vrhunac dugog i složenog procesa:

– Nabava rafalea za Hrvatsku predstavlja golem korak naprijed, ne samo u modernizaciji Oružanih snaga nego i u jačanju obrambenih sposobnosti. Stubokom će se promijeniti strateška pozicija Hrvatske na geopolitičkoj i vojnoj karti Europe, što će omogućiti da damo dodatni doprinos sigurnosti u našem dijelu Europe, gdje će zračna nadmoć rafalea biti bez premca!

Francusko-hrvatsko strateško partnerstvo

Osvrnuvši se na partnerstvo i savezništvo Hrvatske i Francuske u okviru Europske unije i NATO-a, Frka-Petešić je poručio da dvije zemlje imaju visoko suglasje u mnogim pitanjima, od jačanja obrambenih sposobnosti do strateške autonomije Europe:

– Posebni odnosi naših dviju zemalja sada su pretočeni u Francusko-hrvatsko strateško partnerstvo, koje ima za svrhu produbiti našu suradnju na političkom, gospodarskom, kulturnom, znanstvenom, administrativnom i sigurnosno-obrambenom planu.

Prigodni darovi

U sklopu svečanosti primopredaje održan je prikaz sposobnosti francuskih aviona te su razmijenjeni službeni darovi.

Ministar Banožić od domaćina je dobio maketu rafalea s hrvatskim oznakama, a zauzvrat je generalu Lucu de Rancourtu, glavnom inspektoru francuskih oružanih snaga za ratno zrakoplovstvo, darovao uokvirenu pilotsku kapu i pilotski znak Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

A A A