Gradska organizacija
Zagreb
Vijesti
16. 11. 2023.

Odron na Jakuševcu predstavlja opasnost po zdravlje

Zabrinuti smo za zdravlje naših građana zbog odrona na Jakuševcu i pojave opasnih plinova te nesnosna smrada koji se širi većim dijelom Novog Zagreba. Podsjećamo da je trenutačni gradonačelnik nakon pojave medijskih napisa tek četvrti dan nakon incidenta poručio građanima da je: "sve pod kontrolom".

Nismo samo sigurni pod kakvom "kontrolom": kontrolom da prava istina ne iziđe u javnost ili kontrolom koja umiruje građane govoreći im da njihovo zdravlje nije u opasnosti, jer po našim informacijama to tako nije. 

Na Jakuševcu, u dijelu koji se zove Prudinec, otvorilo se golemo klizište promjera 80 metara. Po informacijama kojima raspolažemo do odrona je došlo isključivo zbog odlaganja velike količine biootpada, kojega ondje ne bi smjelo biti. Zbog odlaganja biootpada zemlja je postala vlažna i mekana, što je u kombinaciji s nedavnim padalinama dovelo do odrona. U konzultacijama sa stručnjacima doznali smo da odron također predstavlja znatnu zdravstvenu ugrozu za Zagrepčane zbog oslobađanja štetnih plinova – metana, merkaptana i sumporovodika.

Trenutačni gradonačelnik i trenutačna gradska vlast isključivi su krivci za taj incident jer je velika količina biootpada odložena na Jakuševcu, umjesto da se osiguraju kapaciteti za kompostiranje.

Nadalje, mišljenja smo da se na Jakuševcu krši Zakon o gospodarenju otpadom, zato što se biootpad miješa s mješovitim komunalnim otpadom: oni se prikupljaju odvojeno, da bi se poslije odložili na istom mjestu, što nije dopušteno. 

Postavljamo javno pitanje: zašto Zagrepčani uopće razdvajaju otpad, kad se biootpad odlaže na istom mjestu gdje i mješovit komunalni otpad?

Uza sve to dodatan je problem pokušaj da se incident na Jakuševcu zataška, što također predstavlja kršenje zakona! Podsjećamo, incident se zbio 11. studenoga, a trenutačna gradska vlast reagirala je priopćenjem tek 15. studenoga, tj. četvrti dan nakon toga. Uvjereni smo da se ne bi reagiralo ni tada da nije bilo medijskog pritiska. Po zakonu treba javnost što prije obavijestiti o incidentu, o mogućem zagađenju i o koracima koji su poduzeti da se problem sanira, što međutim nije učinjeno.

Postavlja se još jedno pitanje 

Nakraju, ono što je uistinu porazno jest to što trenutačni gradonačelnik i dalje u javnosti iznosi neistinu da se na Jakuševac odlaže isključivo mješovit komunalni otpad, što se kosi sa zdravim razumom!

Je li je razlog tome možda to što je povjerenje Zagrepčana zadobio ponajviše obećanjem da će srediti situaciju na Jakuševcu, a sada taj isti sustav dovodi do posvemašnjeg kaosa?

A A A