Vijesti
13. 5. 2019.

Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova & „Batižele“ - Šibenik je sjajan primjer korištenja EU fondova!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković bio je danas u Šibeniku na predstavljanju novog sustava nadzora i kontrole ribarstva - koji uključuje 6 bespilotnih letjelica, ronilice i kamere, plovila ribarske inspekcije, nadzorni centar… - te smotri ribarskih inspektora, a potom je otvorio Konferenciju o ribarstvu.

Sudjelovao je i na svečanosti otvorenja Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova, a potom se sastao sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem i šibensko-kninskim županom Goranom Paukom. Nazočio je i potpisivanju Sporazuma o uređenju međusobnih odnosa između Republike Hrvatske i Grada Šibenika pri provedbi razvojnog plana „Batižele“.

Zaštita Jadrana & naših morskih resursa

Govoreći o sustavu nadzora i kontrole ribarstva, predsjednik Plenković kazao je da su danas predstavljene nove sposobnosti Ministarstva poljoprivrede u ribarskim inspekcijama te sinergija Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane, nakon nabave novih bespilotnih letjelica, u kontroli ribarstva na Jadranu, ali i drugih potencijalnih situacija - poput požara ili čak ilegalnih prelazaka granice.

- Sustav omogućuje zaštitu Jadrana, naših morskih resursa i ribara, ali i nadzor nad požarima. Ribarstvo kojim se bavi 12.000 ljudi sprečava depopulaciju naših otoka. Stoga smo u kontrolu u 2 godine uložili 75 milijuna kuna, uglavnom iz EU fondova. Malo koja zemlja ima ovakav sustav, Hrvatska je u tome lider!

Ulaganjima iz fondova EU-a podržavamo naše ribare, štitimo riblji fond te čuvamo morski okoliš u Hrvatskoj

Partnerstvo s hrvatskim ribarima

Konferencija o ribarstvu, rekao je Plenković, još je jedna potvrda privrženosti Vlade upravljanju ribljim resursima.

- Podsjetili smo na sve što smo do sada učinili, u partnerstvu s hrvatskim ribarima i u skladu sa Zajedničkom ribarstvenom politikom Europske unije, vezano za apsorpciju sredstava iz onog dijela operativnih programa koji se odnose na ribarstvo, bilo da je riječ o modernizaciji flota, ulaganju u luke, hladnjače ili druge projekte.

Očekuje da će dvodnevna konferencija iznjedriti nove ideje - prije svega ribara prema nadležnom ministarstvu koje će se onda artikulirati u politikama Vlade.

Kršćansko nasljeđe & kulturna baština

Otvorenje Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova predsjednik Plenković ocijenio je veličanstvenim događajem.

- Time emancipiramo kršćansko nasljeđe Šibenske biskupije te kulturnu baštinu i turističku ponudu Šibenika - poručio je Plenković te dodao da se nastavlja obnova sakralne baštine diljem Hrvatske uz potporu naše Vlade i fondova Europske unije.

Naglasio je da je Šibenik jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva spomenika kulture upisanih u UNESCO-ovu listu zaštićenih spomenika.

Dodao je da je obnova kulturne baštine sjajan primjer korištenja europskih fondova, istaknuvši kako se danas uvjerio da i gradonačelnik i župan, ali i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, imaju do nijansi sliku o svim detaljima koji su važni za realizaciju projekata financiranih iz europskog proračuna.

„Batižele“ ZA još brži razvoj Šibenika!

Ministar državne imovine Goran Marić i šibenski gradonačelnik Željko Burić potpisali su danas Sporazum o uređenju međusobnih odnosa između RH i Grada Šibenika pri provedbi razvojnog plana „Batižele“, a predsjednik Plenković kazao je da su, zahvaljujući angažmanu i Grada i Vlade, raspetljani vrlo zamršeni pravni odnosi.

- Šibenik sada ima prigodu da se razvija još kvalitetnije nego što je to bilo prije. Riješili smo dugogodišnji, problem kako bi se u funkciju stavio zapušteni prostor bivšeg TEF-a, gdje će biti izgrađeni novi turistički, kulturni i smještajni kapaciteti.

Iz Šibenika: O iskrenom partnerstvu Vlade i lokalne vlasti najbolje svjedoči rješavanje naslijeđenog problema TEF-a!

Marić je kazao da je od početka predsjedniku Plenkoviću isticao da je projekt TEF-a, odnosno Batižele, najvažniji projekt njegova Ministarstva.

- Vjerujemo da će ovaj projekt biti projekt gospodarskih i poduzetničkih pothvata, projekt demografskog osvježenja i pomlađivanja grada i siguran sam da će ući u gospodarsku i opću povijest Šibenika - poručio je Marić.

A A A