Vijesti
9. 5. 2019.

Za nas je bitno da EU podrži demografsku revitalizaciju & brže smanjivanje nejednakosti među članicama!

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković razgovarao je s novinarima tijekom neformalnog sastanka Europskog vijeća u rumunjskom Sibiuu (Sibinju), na kojem se raspravlja o novom strateškom programu EU-a za razdoblje od 2019. do 2024.

Kazao je da će se već na dan EU izbora prionuti procesu konzultacija kako bi se do utorka, 28. svibnja, moglo vidjeti kako će i u kojem pravcu ići struktura novih institucija Europske unije.

Sigurnost & brža konvergencija

Upitan o doprinosu RH promišljanju novoga strateškog programa do 2024. godine, Plenković je napomenuo da je bitno da Europa, u sljedećih pet godina - kad je riječ o Hrvatskoj -  osigura bržu konvergenciju i brži proces dostizanja onih ekonomskih, socijalnih i razvojnih standarda koje imaju zemlje zapadne Europe.

- Drugo je bitno to da ulažemo u našu zajedničku sigurnost, kao pitanje broj jedan ove europske kampanje. Prema Eurobarometru, 40% građana Europe to smatra najvažnijim pitanjem. Treće je pogled prema budućnosti. Živimo u vrijeme 4. industrijske revolucije te je potrebno ulagati u obrazovanje, znanost, inovacije, istraživanje i na taj način omogućiti da Europska unija, a onda i Hrvatska, budu globalno konkurentne.

Demografska revitalizacija

Kazao je da je za Hrvatsku posebno važno da se u idućih pet godina, odnosno sedam godina kad je riječ o sljedećem proračunskom okviru, signalizira da u nekim članicama postoji nužna potreba za demografskom revitalizacijom.

Plenković je podsjetio da je na to još lani upozorio povjerenika Europske komisije za proračun i ljudske resurse Oettingera prigodom njegovog posjeta Zagreba, najavivši da će i u predstojećem razdoblju na tome inzistirati.

Hrvatski ciljevi - Schegen i europodručje

Upitan o konceptu Europe više brzina, predsjednik Plenković naveo je da postoje dvije dublje integracije u kojima nisu sve članice.

- Ambicija Hrvatske je da u sljedećem mandatu Europskog parlamenta i Komisije ostvarimo najprije Schengen, a nakon toga i članstvo u europodručje, jer bez ta dva stožerna elementa dublje integracije nismo do kraja u onome što europski projekt predstavlja danas.

Deklaracija o budućnosti EU-a

Govoreći o današnjoj Deklaraciji o budućnosti EU-a, Plenković je istaknuo da se poruka zajedništva država članica odnosi i na ozbiljnije dezintegracijske snage koje postoje na političkim scenama država članica, gdje uspjesi demagogije, populizma, zabluda i laži dovode do Brexita i sličnih situacija.

- To je bit ovog zajedništva u Sibiuu.

Plenković: Trebamo agilniju i složniju Europsku uniju, usredotočenu na svoje građane i okrenutu prema svijetu!

Summit EPP-a: Čvrsta podrška Manfredu Weberu!

Uoči neformalnoga sastanka Europskog vijeća, u Sibiuu je održan sastanak na vrhu EPP-a, na kojem je ponovno iskazana čvrsta podrška kandidatu za predsjednika Europske komisije Manfredu Weberu, koji će - zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel - 18. svibnja sudjelovati na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu i dati podršku našoj pobjedničkoj listi za EU izbore.

Sudjelovanje na izborima te odlučivanje o budućnosti i Europe i RH jedna je od temeljnih zadaća svih građana

Također, Plenković je u Sibiuu razgovarao i s povjerenikom Europske komisije za susjedsku politiku i proširenje Johannesom Hahnom o situaciji u susjedstvu EU-a, planovima Hrvatske tijekom predsjedanja Vijećem EU-a i o Deklaraciji o budućnosti EU-a.

A A A