Vijesti
28. 1. 2019.

Želimo modernizirati ratno zrakoplovstvo - Novi postupci nakon što dovršimo analizu!

Kako je u priopćenju istaknuo američki veleposlanik Robert Kohorst, „Sjedinjene Države nisu ni u kojem trenutku savjetovale Vladu RH da ne kupuje izraelski F-16" te „nema nikakve krivice Vlade RH“ u tome što „SAD i Izrael nisu mogli postići sporazum“.

Pritom je Kohorst zaključio: „Tijekom ovog procesa, Vlada RH pokazala je odlučnost da osigura najbolje zrakoplove po najpovoljnijoj cijeni. Hrvatska i dalje ostaje ključni strateški partner Sjedinjenih Država - i to neće se promijeniti".

"Nema nikakve krivice Hrvatske što SAD i Izrael nisu mogli postići sporazum"

Kohorst: Nema nikakve krivice Vlade RH

I predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković komentirao je nove medijske spekulacije da je „RH sve morala znati“:

- Odabir izraelske ponude u smislu i kvalitete proizvoda i cijene i cijelog paketa, u kojem nije bilo nikakvih upitnika koliko bi to u idućih 10 godina Hrvatsku dodatno koštalo, bio je jako dobar. A zbog čega na kraju, u dijalogu između Izraela i SAD-a, američke vlasti nisu dale finalno odobrenje za prodaju tih aviona, to nije pitanje za hrvatsku stranu.

Na Izraelu je bila odgovornost

Teret odgovornosti za ishođenje tzv. odobrenja za prijenos trećoj strani, tj. Hrvatskoj - dodao je Plenković - preuzeo je Izrael:

- Obrambena suradnja između Izraela i SAD-a toliko je razgranata, toliko već dugo traje, toliko je strateška, da ništa u trenutku odabira ponude nije upućivalo na to da u konačnici neće doći do odobrenja. A osobito na to nisu upućivali ni posjet Hrvatskoj američkog ministra obrane Jamesa Mattisa u srpnju prošle godine, ni posjet izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina, također u srpnju, ni činjenica da je Izrael poslao tri Baraka da lete u Republici Hrvatskoj na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Temeljita analiza cijelog procesa

Na pitanje novinara odgovorio je da veleposlanika Kohorsta na današnjem sastanku u Banskim dvorima nije upitao kako to da posao nije zaključen:

- Nisam ga trebao to pitati. Kao što znate, radimo temeljitu analizu cijelog procesa. I iz razgovora s izraelskom stranom i iz dosadašnjih konzultacija s američkom stranom, mislim da imamo ideju zašto se to dogodilo.

Privrženost modernizaciji ratnog zrakoplovstva

Politička volja Hrvatske da modernizira svoje ratno zrakoplovstvo i dalje postoji, no to će doći kasnije. Novi postupci oko nabavke aviona neće se poduzimati dok ne dovršimo analizu. U sljedećim će tjednima biti prilike da se ona predstavi - zaključio je predsjednik Plenković.

A A A