Vijesti
8. 10. 2019.

Vijenci i svijeće u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti! 8. listopada 1991. - prije točno 28 godina - Hrvatski je sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna i samostalna država.

Konačno samostalna & suverena država!

Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je donio već 25. lipnja 1991. godine, ali njezino stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja. Po isteku moratorija, 7. listopada, zrakoplovi JNA raketirali su Zagreb i Banske dvore, a cilj je bio izvršiti atentat na hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

28. obljetnica raketiranja Banskih dvora: S ponosom se prisjećajući dr. Tuđmana, pokrećemo izmjene Zakona o blagdanima

Stoga je Sabor povijesnu odluku o neovisnosti donio 8. listopada i to u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici, gdje se i održala sjednica svih triju saborskih vijeća. Sabor je tada pozvao i sve države - posebice članice ondašnje Europske zajednice i Ujedinjenih naroda - na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom.

Jandroković čestitao Dan neovisnosti - I ove godine vrata Hrvatskog sabora otvorena za građane!

Zajednički vijenci

U sjećanje na taj povijesni, prekretnički dan, predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković i izaslanica predsjednice RH Anamarija Kirinić položili su zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Vijenci su položeni kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju. Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Plenković je zajedno s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović sudjelovao na misi u Crkvi sv. Marka.

Putokaz ZA još bolju Hrvatsku!

- Hrabrost hrvatskih branitelja u ostvarivanju slobodne i samostalne države putokaz je svima da se zajedno zalažemo za još bolju Hrvatsku te prosperitetnije društvo i državu - istaknuo je predsjednik Plenković još jednom čestitavši Dan neovisnosti na svom Twitteru.

Predsjednik Plenković čestitao Dan neovisnosti: Hrabrost hrvatskih branitelja putokaz nam je svima za još bolju Hrvatsku

Izaslanstvo HDZ-a

Izaslanstvo Središnjice Hrvatske demokratske zajednice - koje predvodio predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica - također je položilo vijence i zapalilo svijeće kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja na Mirogoju te na grobu dr. Franje Tuđmana - utemeljitelja suvremene hrvatske države i Hrvatske demokratske zajednice.

A A A