Vijesti
7. 10. 2019.

Jandroković čestitao Dan neovisnosti - I ove godine vrata Hrvatskog sabora otvorena za građane!

8. listopada 1991. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza RH s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ-a. Naša je obveza čuvati i mlađim naraštajima prenositi vrijednosti Domovinskog rata, polazne točke suvremene hrvatske države - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a.

Čestitku Gordana Jandrokovića prenosimo u cijelosti:

Suverena, samostalna & neovisna država

Svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i inozemstvu te građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan neovisnosti u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime.

Dan 8. listopada 1991. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza RH s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ-a. Ovom odlukom - uz Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene RH i Ustavnu odluku o suverenitetu i samostalnosti RH, koje je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. - Hrvatska postaje suverena, samostalna i neovisna država pokrenuvši postupak za međunarodno priznanje.

Dugogodišnja težnja hrvatskog naroda

Hrvatski sabor je ovim državnim aktima potvrdio dugogodišnju težnju hrvatskog naroda da svoju budućnost gradi u slobodnoj, suverenoj, samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj.

Za takvu Hrvatsku, mnogi hrvatski branitelji i njihove obitelji podnijeli su domoljubno i časno velike žrtve u Domovinskom ratu - i na tome ćemo im zauvijek biti zahvalni. A baština i vrijednosti Domovinskog rata, kao polazne točke suvremene hrvatske države, obvezuju nas da ih čuvamo i prenosimo mlađim naraštajima.

Budućnost ovisi o nama

Danas, kada osnažujemo budućnost naše domovine, moramo biti svjesni da ona ovisi samo o nama samima - o našoj samosvijesti, snazi, domoljubnom osjećaju, odlučnosti, odgovornosti i slozi.

S tom sviješću, i uz usklađeno djelovanje građana i svih razina vlasti, Hrvatska može trajno ići prema naprijed i biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin. A to je zemlja koja trajno osnažuje svoj identitet, tradiciju, temeljne vrijednosti i svoje institucije. Zemlja koja, u skladu s načelima solidarnosti i pravde, poštuje svakog čovjeka i njegovo dostojanstvo te štiti obitelj, mlade i najslabije osobe. Kao i zemlja gospodarske perspektive i sigurnosti koja ima jasnu i prepoznatljivu ulogu u današnjem međunarodnom poretku, u kojem brine o svojim nacionalnim interesima.

Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

DAN OTVORENIH VRATA

Hrvatski sabor i ove će godine, na Dan neovisnosti 8. listopada, otvoriti vrata za građane, koji će se moći susresti i razgovarati s predsjednikom Sabora te drugim zastupnicima. Također, građani će u utorak - bez prethodne najave i uz stručno vodstvo - moći od 10 do 17 sati razgledati saborske dvorane i ostale radne i protokolarne prostore koji nisu dio uobičajenih programa obilaska za posjetitelje.

Susret građana s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem planiran je u sabornici oko 13 sati. Prije toga, zainteresirani će građani u podne moći na Markovu trgu nazočiti ceremoniji Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne.

A A A