Vijesti
5. 11. 2019.

U Šangaju o Pelješkom mostu & prednostima poslovanja u Hrvatskoj: Otvorili smo svoje projekte kineskim tvrtkama!

Gordan Jandroković prvo je otvorio izložbu blagdanskih čestitki zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (u Muzeju za umjetnost Minsheng), a potom je - predvodeći izaslanstvo Republike Hrvatske - održao izlaganje na Gospodarskom forumu 2. Kineskog međunarodnog uvoznog sajma.

Nakon Pekinga, gdje je obišao globalnu kompaniju Huawei i sastao se s predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa, predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a nastavio je svoj 5-dnevni posjet Narodnoj Republici Kini u - Šangaju.

Predsjednik Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshu: Hrvatsku smatramo jednim od najvažnijih partnera u Europi!

Gordan Jandroković započeo posjet Narodnoj Republici Kini obilaskom globalne kompanije Huawei

Na Gospodarskom forumu 1.500 gostiju

Kineski međunarodni uvozni sajam održava se drugu godinu zaredom na inicijativu predsjednika NR Kine Xi Jinpinga, a sastoji se od gospodarskog foruma i izložbenog dijela. Ovogodišnji forum posvećen je temi otvaranja i inovacija radi osnaživanja svjetskog razvoja, a okupio je 1.500 gostiju iz cijelog svijeta.

Predsjednik Hrvatskog sabora sudjelovao je na svečanoj večeri koju je tim povodom priredio upravo Xi Jinping, a na kojoj je bio i francuski predsjednik Macron, te je potom - s ostalim visokim dužnosnicima - sudjelovao na svečanom otvaranju Kineskoga međunarodnoga uvoznog sajma te održao izlaganje na tematskom forumu posvećenom „Otvaranju, regulativi i poslovnom okruženju - ulozi vlada i perspektivama multinacionalnih tvrtki“.

Inicijative 17+1 & „Jedan pojas, jedan put“

U svom obraćanju, Jandroković je uvodno izrazio zadovoljstvo inicijativom predsjednika Jinpinga i pokretanjem ovog sajma koji ima za cilj brže i učinkovitije približavanje gospodarskih interesa i potencijala za suradnju među državama.

Naglasio je da je uloga vlada i nacionalnih parlamenata stvoriti uvjete na kojima će gospodarstvenici graditi i razvijati svoje poslovanje. Istaknuo je odličnu suradnju NR Kine i Republike Hrvatske na više područja, među kojima su posebno važne inicijative 17+1 i „Jedan pojas, jedan put“ - s nizom projekata od zajedničkog interesa.

Istaknuo je važnu ulogu vlada u osiguravanju slobodnog poslovanja putem otvaranja međusobnih tržišta za tvrtke i stvaranjem poticajnog regulativnog okvira i poslovnog okruženja. U tom smislu, podsjetio je da Hrvatska kontinuirano razvija i unapređuje svoj poslovni okvir.

Reformski zahvati naše Vlade

Izdvojio je reforme koje je RH poduzela u zadnje četiri godine radi lakšeg poslovanja i podizanja razine konkurentnosti svog gospodarstva: od porezne reforme - koja se provodi od 2015. i koja je rezultirala porastom konkurentnosti tvrtki i tržišta rada - preko uklanjanja administrativnih prepreka poslovanju, među kojima su i neporezna financijska opterećenja, do unapređenja investicijskog okvira, prema kojem Hrvatska sada ima jedan od najboljih sustava poticanja ulaganja u Europskoj uniji.

Govoreći pak o globalnoj konkurenciji, Jandroković je napomenuo da Hrvatska raste na ljestvicama gospodarskih sloboda - što ukazuje na njezinu sve veću otvorenost i privlačnost kao poslovne i ulagačke destinacije, te da uspješno smanjuje deficit i javni dug, što je dovelo do rasta kreditnog rejtinga, pada cijene kapitala i posljedično lakšeg i profitabilnijeg poslovanja.

Pelješki most - simbol suradnje

Naglasio je također da je Hrvatska otvorila svoje projekte kineskoj strani te podsjetio da je za izgradnju najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj, Pelješkog mosta, angažirana kineska tvrtka.

Pozvao je ulagače da iskoriste prednosti Hrvatske - od njezinog geografskog položaja, poticajnog poslovnog okruženja do jasne podrške i otvorenosti hrvatske Vlade. Zaključno je istaknuo da će predstavništva Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice u Šangaju imati važnu ulogu u povezivanju gospodarstava dviju država.

Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma

Izložba Muzeja za umjetnost i obrt pod nazivom „Sljedeća će biti bolja“ organizirana je u okviru Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, jednim od ključnih projekata međunarodne suradnje Hrvatske u 2019. - koji uključuje niz izložbi, predstava, koncerata u obje zemlje te stručnu suradnju i uspostavu mreže kontakata između hrvatskih i kineskih institucija iz područja zaštite kulturne baštine.

Daljnje približavanje hrvatskog & kineskog naroda

Otvarajući izložbu - zajedno s predsjednicom Kineske udruge prijateljstva sa stranim zemljama Li Xiaolin - Jandroković je naglasio da je ovaj projekt proizišao iz namjere dviju zemalja da predstave svoju bogatu kulturu i tradiciju te da na taj način pridonesu daljnjem približavanju hrvatskog i kineskog naroda:

- Stanovnici Kine, prije svega Pekinga i Šangaja, imat će priliku putem niza događaja bolje upoznati kulturu i umjetnost Hrvatske, zemlje koju su počeli sve intenzivnije otkrivati kao turističku destinaciju, ali i kroz brojne uspjehe hrvatskih sportaša.

Tradicija slanja pisanih čestitki

Govoreći o samoj izložbi, izrazio je zadovoljstvo što je jedan od najcjenjenijih naših muzeja, Muzej za umjetnost i obrt, za svoje predstavljanje u Kini izabrao izložbu o hrvatskoj tradiciji slanja pisanih čestitki, čije porijeklo seže još od drevne Kine kada su se najljepše želje rukom ispisivale na papirusu:

- U današnje digitalizirano doba, kada je taj način čestitanja gotovo u potpunosti nestao, ova izložba možda potakne mnoge da se vrate toj tradiciji odavanja malog znaka pažnje.

A A A