Vijesti
6. 11. 2019.

Iz Šangaja: Poziv hrvatskim tvrtkama da se okušaju na kineskom tržištu, a kineskim da investiraju u Hrvatsku!

5-dnevni posjet Narodnoj Republici  Kini predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković završio je sudjelovanjem na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu (u organizaciji Hrvatske gospodarske komore), koji je održan u okviru 2. Kineskog međunarodnog uvoznog sajma - China International Import Expo.

Povećati izvoz u Kinu

Otvarajući Hrvatsko-kineski gospodarski forum, Jandroković je pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku. Istaknuo je da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu te poručio da će ovakva vrsta izravnih razgovora hrvatskih i kineskih tvrtki pridonijeti daljnjem razvoju poslovne suradnje između Hrvatske i Kine.

U Šangaju o Pelješkom mostu & prednostima poslovanja u Hrvatskoj: Otvorili smo svoje projekte kineskim tvrtkama!

S obzirom na sve veći interes hrvatskih tvrtki za kinesko tržište, predsjednik Hrvatskog sabora izrazio je uvjerenje da će današnji razgovori pridonijeti povećanju hrvatskog izvoza u Kinu, jačanju kineskih investicija u Hrvatsku, kao i daljnjem porastu broja kineskih turista koji dolaze u našu zemlju. Osvrnuo se i na prednosti koje Hrvatska ima u geografskom smislu, ali i kao poslovna i ulagačka destinacija, zahvaljujući nizu reformi koje je poduzela hrvatska Vlada u posljednje vrijeme.

Jedan pojas, jedan put

Govoreći o važnosti suradnje Hrvatske s Kinom u okviru inicijativi „Kina+17“ i „Jedan pojas, jedan put“, je da je - nakon što je stvoren politički okvir za hrvatsko-kinesku suradnju - sada prilika za jačanje gospodarske razmjene.

Gordan Jandroković započeo posjet Narodnoj Republici Kini obilaskom globalne kompanije Huawei

U tom pogledu svekoliku institucionalnu potporu trebaju dati i uredi Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, koji imaju važnu ulogu u promociji hrvatskog gospodarstva na kineskom tržištu.

Iznimno dobri politički odnosi

Jandroković je nakon održanog Hrvatsko-kineskog gospodarskog foruma u Šangaju izjavio:

- Na kraju iznimno uspješnog posjeta Kini, Hrvatsko-kineski gospodarski forum pokazao je da postoji znatan interes za jačanje hrvatsko-kineske suradnje. Ovdje je dosta veliki broj kineskih kompanija koje bi željele surađivati s hrvatskim tvrtkama, jedan dio njih zainteresiran je za investicije u RH, a drugi kako bi hrvatskim partnerima osigurao dolazak na kinesko tržište. Naši politički odnosi iznimno su dobri, kako ih je opisao i kineski premijer, oni su ušli u dijamantno razdoblje, a sada je na nama, nakon što je stvoren politički okvir, da hrvatski poduzetnici, hrvatske tvrtke traže svoj prostor i pokušaju izvesti svoje proizvode i usluge na kinesko tržište.

Predsjednik Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshu: Hrvatsku smatramo jednim od najvažnijih partnera u Europi!

A A A