Vijesti
5. 4. 2020.

I više nego snažna podrška Vladinim gospodarskim mjerama!

Prema istraživanju RTL-a, više od 80% hrvatskih građana podupire tzv. travanjski paket ekonomskih mjera, o kojima bi Hrvatski sabor trebao glasovati u utorak. 70% ispitanika, potpuno ili uglavnom, slaže se kako bi u ovoj krizi i javni sektor trebao iznijeti svoj dio tereta. Više od 60% zaposlenika državnih i javnih službi spremno je solidarizirati se s gospodarstvom.

Plebiscitarna potpora

Novi set gospodarskih mjera - koji je u ime naše Vlade u Saboru već predstavio predsjednik Andrej Plenković - točno 80.1% ispitanika ocjenjuje izrazito ili uglavnom dobrima. Da su loše, misli ih samo 13.4%, a ne zna 6.6%. Paket ima više od 80% potpore među zaposlenicima i privatnog i javnog sektora.

Plenković predstavio novi set pomoći gospodarstvu: Čvrsto smo uz hrvatske radnike! Za mirovine ćemo uvijek naći novac!

70% za solidarnost realnog i javnog sektora

Za moguća odricanja u javnom sektoru, uz izuzetak svih onih koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa, Vlada bi imala znatnu potporu javnosti. Privremeno smanjenje plaća u državnim i javnim službama - bez zadiranja u primanja zdravstvu, policiji, vatrogascima i vojsci - uglavnom ili potpuno podržava 70%, a ne slaže se oko četvrtine ispitanika.

Bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svjesni da teret ove teške krize iznosimo solidarno!

Podrška toj mogućoj mjeri, očekivano, najveća je u privatnom sektoru - gotovo 80%. Za tu je opciju više od 70% umirovljenika & 66.5% nezaposlenih, a znakoviti je podatak da je unutar samoga javnog sektora više od 60% zaposlenika spremno solidarizirati se s gospodarstvom.

Ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta

Prema istraživanju koje je za RTL provela agencija Promocija plus, 76.1% građana podržava mogućnost - o kojoj su već govorili ministri Zdravko Marić i Darko Horvat - da Vlada posebnim zakonom za vrijeme trajanja krize ukine ili smanji parafiskalne namete (razne članarine, naknade, koncesije…). Protiv je tek 20.3%.

A A A