Vijesti
6. 4. 2020.

CRO Demoskop: HDZ ponovno na vrhu! Rekordni broj građana zadovoljan smjerom kojim vodimo Hrvatsku!

Prema istraživanju RTL-a, HDZ ima rejting od 28.4%, što je rast od 1.7% u odnosu na prošli mjesec. SDP je pak na 27%, što je spram ožujka pad od 2.3%. Beroš je najpozitivniji političar (29.2%), a Plenkoviću (20.9%) popularnost je porasla za čak 4 postotna boda - čime je pretekao Milanovića.

Nakon Crobarometra Nove TV, naša je stranka ponovno na vrhu ljestvice popularnosti i prema RTL-ovu CRO Demoskopu.

CROBAROMETAR: HDZ ponovno na prvom mjestu - Veliki rast potpore Andreju Plenkoviću & Vladi RH!

HDZ raste, SDP pada

HDZ bilježi potporu od 28.4%, što je gotovo 2 postotna boda više nego u ožujku (26.7%). Istodobno, SDP je s 29.3% iz prošlog mjeseca pao na 27%. Dakle, za 2.3 postotna boda.

Treću poziciju s 10.9% zadržao je Domovinski pokret Miroslava Škore, no i on je doživio pad. U ožujku je bio na 11.5%.

Svi ostali ispod praga

Osim ove tri, nijedna druga stranka ili lista ne prelazi izborni prag. Na utješnom 4. mjestu je Most, s tim da su u mjesec dana izgubili cijeli postotni bod: s 4.8 spali su na 3.8%. Prema RTL-ovu istraživanju, bilježe pad već 4 mjeseca zaredom, još od siječnja.

Kao i u ožujku i u veljači, HSS je stabilno na 5. poziciji, sada s 2.7%. Slijede Živi zid (1.9), IDS (1.8), Stranka Ivana Pernara (1.5), HNS (1.3), Pametno (1.2 ), HSU i Bandić Milan 365 (s po 1.1) & Hrvatski suverenisti (1.0).

Ispod 1 posto su lista Mislava Kolakušića, START, GLAS etc.

Beroš - najpozitivniji političar

Uloga u krizi s koronavirusom dovela je ministra zdravstva Vilija Beroša na vrh liste najpozitivnijih hrvatskih političara (29.2%).

Prije mjesec dana tako je mislilo tek 2% ispitanika, pa je ovo - kako ističu u RTL-ovoj analizi - najveći međumjesečni skok zabilježen od početka mjerenja CRO Demoskopa. Dakle, u proteklih 16 godina.

Veliki rast Plenkovićeve popularnosti

Na 2. je mjestu s 20.9% predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković, čija je popularnost porasla za okrugla 4 postotna boda. U ožujku je, naime, pozitivni dojam o njemu imalo 16.9% ispitanika.

Predsjednik RH Zoran Milanović pao je s 1. na 3. poziciju - s 19.4 iz prošlog mjeseca na sadašnjih 17.5%.

Škoro & Bernardić daleko ispod

Svi ostali su daleko od vodećeg trojca. Miroslav Škoro (3.5%), Davor „Cotrugli“ Bernardić (1.4) & „doktor“ Ivan Pernar, Zdravko Marić i Davor Božinović s po 1.2%.

Kako donosi CRO Demoskop, Škoro je u ovoj kategoriji gubitnik mjeseca: prepolovio se pozitivni dojam o njemu. U ožujku je imao 7.3%. Vrijedi zabilježiti i da je Božinović prvi put ušao u top 10 pozitivaca.

Bandić najnegativniji političar

Vrh ljestvice najnegativnijih političara zauzeo je Milan Bandić s 20.1%. Negativni doživljaj o njemu sada dijeli gotovo dvostruko više građana nego u ožujku, kada je bio na 11.5%.

Na 2. mjestu je Andrej Plenković s 12.0%, ali bilježi pad „negative“ za čak 7.7 postotnih bodova. U ožujku je, naime, bio na 19.7%. Kako napominju na RTL-u, predsjednika Vlade RH već 5. mjesec zaredom sve manje građana doživljava negativno. A, vice versa, sve više njih doživljava ga pozitivno.

Golemi porast optimizma …

I na kraju: veliki obrat u pogledu ispitanika na smjer kretanja države. Koliko god izgledalo paradoksalno, golemi skok društvenog optimizma dogodio se upravo od ožujka do travnja - u jeku krize s koronavirusom.

I više nego snažna podrška Vladinim gospodarskim mjerama!

… & golemi pad pesimizma

Proteklih godinu dana otprilike je 20% ispitanika smjer države ocjenjivao dobrim, a sada je takvih 51.2%! Istodobno se gotovo prepolovio broj građana koji misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru - pao je na 36.8%.

Napomena

Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. ožujka do 3. travnja 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1.300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

A A A