Vijesti
8. 4. 2020.

Na koronavirus smo udarili najjačim oružjem i rezultati su tu - Najvažnije je čuvati živote i zdravlje naših sugrađana!

(VIDEO) Gostujući u HTV Dnevniku, Andrej Plenković je istaknuo da Hrvatska, zahvaljujući adekvatnim mjerama, u odnosu na druge zemlje ima sporiju razinu zaraze i nižu stopu obolijevanja i smrtnosti. „Svako naglo odustajanje od mjera moglo bi poništiti sve dobro što smo postigli do sada. A svaki je život dragocjen! Apeliram na sve građane da imaju na umu tu činjenicu“.

Predsjednik Vlade i HDZ-a je napomenuo da još nemamo ni lijek ni cjepivo za COVID-19, a ne znamo nit kada ćemo steći imunitet.

- Planetarno smo suočeni se tri nepoznanice. Dok se jedno, drugo ili treće ne riješi, morat ćemo taktizirati kako se boriti s ovim virusom.

Vrlo jasna strategija

Također je kazao da je Hrvatska htjela na virus udariti najjačim oružjem, restriktivnim mjerama, te da je njima uspjela polučiti rezultate. U borbi protiv koronavirusa imali smo vrlo jasnu strategiju koju nismo mijenjali kao neke vlade - poručio je.

- Hrvatska trenutno u odnosu na druge zemlje ima sporiju razinu zaraze i relativno nisku stopu smrtnosti.

Hrvatska je pravodobno reagirala. No mjere ne smijemo naglo popuštati kako ne bismo poništili sve dobro što je dosad napravljeno

Objasnio je da je njegova najava relaksacije izvučena iz konteksta te da je govorio o otvaranju tržnica.

- Ono što je meni bitno, što je bitno Vladi, je čuvati ljudske živote, čuvati zdravlje. Nema toga što nam je u ovom trenutku važnije. To je svima prioritet. Svaki život jednako vrijedi, i od bebe, i od nekoga tko je u zrelijoj životnoj dobi.

Zasad bez rebalansa proračuna

Predsjednik Plenković također je kazao da Vlada u ovom trenutku ne planira rebalans proračuna već ide na preraspodjele kao prvi korak s obzirom na promijenjene okolnosti.

- Promijenili smo zakon o izvršenju državnog proračuna pa Vlada može obaviti preraspodjele unutar proračuna. U prvoj fazi idemo na preraspodjele kao prvi korak s obzirom na promijenjene okolnosti.

Plenković predstavio novi set pomoći gospodarstvu: Čvrsto smo uz hrvatske radnike! Za mirovine ćemo uvijek naći novac!

Hrvatska prva nakon Malte

Podsjetio je da je Vlada nakon izbijanja epidemije koronavirusa izašla s paketom gospodarskih mjera sa ciljem da stane iza hrvatskih radnika i gospodarstva, te izrazio zadovoljstvo što je većina socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca, zadovoljna mjerama.

Gotovo jednoglasna podrška ekonomskim i socijalnim mjerama Vlade RH! Sabor se 15. travnja vraća kući - na Markov trg!

Ustvrdio je kako je Hrvatska, nakon Malte, najviše izašla u susret radnicima i gospodarstvu među državama EU-a.

Također je poručio da ne može doći do zlouporabe mjera jer će nad time „bdjeti“ Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Porezna uprava. Oni koji će zlorabiti mjere morat će vratiti dobivena sredstva.

- Do sada je nešto manje od 100.000 hrvatskih tvrtki tražilo korištenje mjera, a to se odnosi i na više od pola milijuna zaposlenika. Ukupan iznos isplaćenih sredstava je oko 765 milijuna kuna.

Solidarnost, odgovornost, disciplina

Hrvatska u zadnjih stotinu godina nije imala tako veliku zdravstvenu krizu koju kao društvo možemo iznijeti jedino solidarno, poručio je izrazivši zadovoljstvo jer su ljudi odgovorni, disciplinirani te poštuju preporuke vlasti i stručnjaka.

Apelirao je uoči Uskrsa na strpljenje.

- Ovo će biti jedan poseban Uskrs. Molim vas da u kontekstu svega onoga što nas okuplja kao ljude i obitelji da ovaj put budemo oprezni, jer se ova zaraza, nažalost, najbrže širi unutar obitelji. Zato je izuzetno važno da poštujemo preporuke.

Ovu bitku moramo mudro voditi - u pitanju su ljudski životi! Budimo strpljivi, izdržimo, pridržavajmo se i dalje uputa struke!

Svi će morati iznijeti svoj dio tereta

Vezano uz razgovore sa sindikatima o mogućim rezovima, ponovio je da su svi ministri dobili zadaću napraviti uštede na rashodnoj strani svojih proračuna, a ista stvar vrijedi i za druge korisnike državnog proračuna, jedinice lokalne samouprave i javna poduzeća.

- To ne znači kraj investicija. Dapače, investicije moraju biti tu jer mora biti aktera koji u ovoj krizi mogu biti pokretači gospodarstva i prihodne strane proračuna.

Bez obzira jesmo li u privatnom ili javnom sektoru, moramo biti svjesni da teret ove teške krize iznosimo solidarno!

Naglasivši kako solidarnost u društvu moraju podnijeti svi, najavio je da će krajem tjedna o tome razgovarati s predstavnicima sindikata.

- Vodit ćemo računa da u okviru solidarnosti uvažimo sve koji imaju posebne napore.

U obnovu Zagreba trebaju biti uključeni Vlada, Grad i stručnjaci

Govoreći o potresu u Zagrebu, izrazio je žaljenje što dolazi do javnih trzavica između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara oko toga tko će voditi obnovu grada.

- Prvo ćemo identificirati štete, nakon toga ćemo ići s donošenjem zakona koji će usvojiti Hrvatski sabor. Smatram da u njega trebaju biti uključeni Vlada, Grad Zagreb i struka. Ima vremena za izradu kvalitetnog zakona, a istodobno treba raditi na identificiranju izvora financiranja.

Vlada i Grad Zagreb dogovorili 3 temeljne zajedničke aktivnosti na sanaciji posljedica razornog potresa

A A A