Vijesti
21. 8. 2019.

Dubravka Šuica - hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sinoć je u Opatiji potvrdio da će hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije biti Dubravka Šuica, naša eurozastupnica i potpredsjednica Kluba Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu.

- Nakon internih konzultacija s novom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, na sjednici Vlade RH u četvrtak uputit ćemo Odboru za europske poslove Hrvatskoga sabora prijedlog da gospođa Šuica postane nova članica Europske komisije u ime Republike Hrvatske - najavio je Plenković.

Hrvatska će dati doprinos u realizaciji programa Europske komisije - Članstvom u EU nastavljamo jačati gospodarski rast!

U korist hrvatskih interesa

Osvrnuo se i na pisanje medija da se Šuica s predsjednicom Europske komisije već susrela, odbacivši tumačenje da taj sastanak - i prije formalnog prijedloga - predstavlja zaobilaženje hrvatskih institucija, odnosno nadležnoga saborskog odbora:

- Kada predlažete iz svoje zemlje budućeg člana Komisije, poanta je da se unaprijed dogovorite i o kandidatkinji ili kandidatu, a nadamo se i o portfelju. I da nakon toga sve to dobro prođe. Tako rade i sve ostale zemlje, treba malo poznavati tehnologiju djelovanja. A mi to radimo u korist hrvatskih interesa i radi jačanja našeg položaja u Europskoj uniji.

Mađarević - riješeno pitanje

Upitan o diplomatkinji Elizabeti Mađarević, predsjednik Vlade RH i HDZ-a kratko je poručio da je njemački veleposlanik u RH razgovarao s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom:

- To je pitanje Ministarstvo već riješilo.

Hrvatska dijeli europske vrijednosti - rasizmu i ksenofobiji nije mjesto u službi diplomacije

Plenković: MVEP dobro reagirao što je natrag povukao prvu tajnicu Veleposlanstva RH u Berlinu

A A A