Vijesti
21. 8. 2019.

Jednoglasna potpora kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović! Podrška Dubravki Šuici za povjerenicu EK! Ante Sanader - politički tajnik HDZ-a!

(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća naše stranke - dao je u Središnjici izjavu za brojne okupljene novinare. Nakon njega, javnosti su se obratili i Dubravka Šuica i Ante Sanader.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

TRI VAŽNE ODLUKE

Na sjednici smo donijeli važne odluke. Prva je potpora kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu Republike Hrvatske. Konsenzualno, svi članovi Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a iskazali su i volju i želju da joj pomognu u osvajanju još jednog mandata.

Druga odluka - Hrvatska demokratska zajednica i sva njena tijela podržavaju prijedlog da Dubravka Šuicapostane članica Europske komisije iz Republike Hrvatske. S obzirom na njeno političko i stručno iskustvo - tri puta je izabrana u Europski parlament, 2013. i 2014. te 2019. godine - bit će kvalitetna predstavnica RH u Komisiji Ursule von der Leyen.

Treća - da Ante Sanader postane novi politički tajnik HDZ-a. sa Na temelju svih njegovih dosadašnjih postignuća - bio je, među ostalim, i župan i potpredsjednik Hrvatskog sabora - smatram da on može bitno pridonijeti radu HDZ-a i u kontekstu izbornih izazova.

ANUŠIĆ & IZBORNI STOŽER

Kao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić pripravan je uz potporu cijele stranke voditi izborni stožer, a on je i izbor same predsjednice Grabar-Kitarović. No formalnu odluku o formiranju svog stožera donijet će predsjednica.

VUČIĆ & VELIKOSRPSKA AGRESIJA

Ne znam za taj navodni razgovor - da je Aleksandar Vučić zamolio predsjednicu da ne koristi izraz „velikosrpska agresija. Velikosrpska agresija itekako se dogodila - tu nema dileme. Ta činjenica je vrlo čvrsta i vrlo jasna, siguran sam, za svakog hrvatskog dužnosnika. Oni koji ne žele dobro predsjednici Republike očito stavljaju te teze u javni prostor.

AFIRMATIVNA KAMPANJA

Sve ovo vrijeme vodimo afirmativnu kampanju, i program naše stranke ide za boljitkom života hrvatskih građana, iza gospodarskim rastom, smanjivanjem polarizacije u društvu. Protivimo se svakoj isključivosti.

LOVRO KUŠČEVIĆ

Kuščević je podnio ostavku i na ministarsku poziciju i na sve stranačke pozicije. HDZ kakvog ja vodim ide svojim putem.

ŠUICA: Ne bojim se dužnosti - dosta resora bih mogla pokriti

S obzirom na dugo iskustvo u politici od 1990. godine - od čega su tri mandata u Europskom parlamentu - ne bojim se dužnosti povjerenice Europske komisije. Nadam se da ću je dobro obnašati. Ne bih špekulirala o resoru, puno je tema kojima sam se bavila - bila sam potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova, Odbora za turizam i promet... Dosta resora bih mogla pokriti.

SANADER: Svoje dugogodišnje iskustvo stavit ću u funkciju jačanja HDZ-a

Izuzetna mi je čast da sam izabran na visoku funkciju političkog tajnika HDZ-a. Zahvaljujem predsjedniku Plenkoviću na kandidaturi te Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću na jednoglasnoj potpori. Sve svoje dugogodišnje iskustvo - od temeljnog ogranka, gradske i županijske organizacije do Središnjice HDZ-a - stavit ću u funkciju jačanja naše stranke.

A A A