Vijesti
22. 8. 2019.

Uvjetna državna jamstva 3. maju u svrhu deblokade, pokretanja proizvodnje i završetka započetih brodova

Na početku 174. sjednice Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković od današnjih je odluka po važnosti izdvojio onu o davanju uvjetnoga državnog jamstva za kreditno zaduženje društvu riječkom brodogradilištu, koja za cilj ima i smanjenje postojećih gubitaka za državu.

- Kako bi se stvorili preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak započetih brodova za koje je iskazan tržišni interes, ali i smanjili postojeći gubici za državu, odlučili smo dati uvjetno državno jamstvo 3. maju za kreditno zaduženje do 150 milijuna kn. Ako 3. maj ispuni zadane uvjete, cilj je da mu se bez ikakvih dodatnih troškova za državu pronađe pravi strateški partner i osigura održivost, što bi u određenoj mjeri značilo i daljnje poslovanje Uljanika. Važno je da to razumiju i radnici oba brodogradilišta - poručio je predsjednik Plenković.

Plan za 3. maj i opstanak brodogradnje u Rijeci!

Nedvosmislena osuda zločina totalitarnih režima

Najavio je da se u petak, 23. kolovoza, obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - što je dio politike njegovanja kulture povijesnog sjećanja naše Vlade:

- Nedemokratski sustavi krivi su za masovna tragična stradanja u Hrvatskoj, progone i likvidacije političkih neistomišljenika te kršenja temeljnih sloboda. Zbog težine i opsega takvih nepravdi i zločina, posljedice vladavine totalitarnih režima osjećaju se, nažalost, i danas. Nedvosmislena osuda svih zločina, znanstveno istraživanje, primjereno obrazovanje o njima i dostojanstveno obilježavanje mjesta stradanja minimum su demokratskog identiteta RH.

Odgovorno suočavanje s prošlošću, koje uključuje pijetet spram žrtava i satisfakciju njihovim obiteljima, te otklon od svakog totalitarizma nužni su za usredotočeno sučeljavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Dubravka Šuica - kvalitetna kandidatkinja

Obrazlažući Zaključak o prijedlogu kandidata RH za člana Europske komisije, u mandatnom razdoblju od 2019. do 2024. godine, Plenković je izvijestio da će novoj predsjednici EK-a Ursuli von der Leyen predložiti da članica Komisije iz RH bude Dubravka Šuica:

- Dobro poznaje europske teme i siguran sam da će biti kvalitetna kandidatkinja za budući kolegij Europske komisije.

Čvrsta podrška Hrvatskoj

Podsjetio je da je Ursula von der Leyen odabrala Hrvatsku kao treću članicu Europske unije koju je posjetila otkada joj je izglasano povjerenje u Europskom parlamentu:

- Imali smo izvrsne razgovore. Dala nam je čvrstu podršku za ulazak u Schengen i uvođenje eura. Razumije i naše napore da RH kao najmlađa članica EU-a što prije dosegne razvojne standarde kakvi su danas što u starim članicama, što u našim susjedima iz srednje i istočne Europe koji već 15 godina crpe benefite EU fondova.

Očekuje da će se razgovori o konkretnim portfeljima nastaviti u sljedeća dva tjedna.

Plenković: Povjerenim resorom u Europskoj komisiji hrvatska javnost će biti zadovoljna

A A A