Vijesti
23. 8. 2019.

Plenković & Jandroković: Državni vrh jasno je i odlučno osudio incident kod Knina

Upitan tijekom posjeta Vrbovskom o izjavi Milorada Pupovca koji nije zadovoljan pozicijom srpske manjine u Hrvatskoj, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković naglasio je da su i on osobno i Vlada vrlo oštro i momentalno osudili incidente u Supetru i Viškovu te ovaj zadnji u Kninu.

Moramo djelovati kao samopouzdan narod

Istaknuo je da je u trenutku formiranja Vlade inzistirao da svi zastupnici manjina budu dio parlamentarne većine:

- Zemlja smo koja je riješila strateška, ključna pitanja, od slobode, demokracije, reintegracije okupiranog teritorija, mira preko pozicioniranja u NATO-u i Europskoj uniji do funkcioniranja institucija. Moramo djelovati kao samopouzdan narod koji cijeni postojanje manjina u svojoj zemlji i štiti njihova prava.

Svi resursi angažirani

Izvijestio je da je jutros održao sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i ravnateljem SOA-e Danielom Markićem na kojem je dogovoreno da ravnatelj policije Nikola Milina ode danas u Knin:

- Želimo da se svi resursi hrvatske policije angažiraju. Treba poduzeti sve da se počinitelji otkriju, kazne i sankcioniraju. Kao političar i predsjednik Vlade, ponavljam, vrlo sam jasno, odlučno i decidirano osudio taj incident.

JANDROKOVIĆ: Državni vrh jasno osuđuje napad

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković također je danas komentirao incident u Kninu:

- Policija je poduzela sve potrebne radnje te već uhitila neke ljude. Napad jasno osuđuje državni vrh, a naša je poruka nadležnim institucijama da očekujemo da pronađu počinitelje i da se sudskim postupkom kazne - kako bi poslali poruku i drugima.

Lijevi i desni ekstremizam

Dodao je da su trendovi pokazali da u Europi, pa i u Hrvatskoj, radikalni desni ili lijevi elementi imaju i političku snagu:

- Dominantno ozračje u hrvatskom društvu, međutim vrlo jasno osuđuje nasilje i promovira toleranciju, mir, suradnju i međusobno uvažavanje. Šalju se vrlo jasne poruke i na tome treba ustrajati, a eliminirati sve one koji promoviraju ekstremizam, bilo lijevi ili desni.

A A A