Vijesti
2. 9. 2019.

Hrvatska neće dopustiti nezakonite migracije, kao što ih ne bi dopustila nijedna suverena država!

(VIDEO) Naša policija postupa po zakonu, a u borbi protiv ilegalnih migracija angažirani su svi njeni rodovi. Schengen? Potvrdu tehničke spremnosti za ulazak očekujemo u rujnu. Europi je itekako u interesu da RH postane članica Schengena! - istaknuo je ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a dr. sc. Davor Božinović u središnjem Dnevniku HTV-a.

Upitan za mogući novi migrantski val, Božinović je napomenuo da taj val nikada nije niti prestao, ali je manjeg intenziteta nego 2015. i 2016. godine:

- Tada su migranti pozivani u zapadnu Europu, a danas je potpuno drukčija situacija. Slovenija i Mađarska, primjerice, postavile su žice na granici, što je jasna poruka da se više ne želi primati ilegalne migrante u EU. RH ima najdulju vanjsku granicu EU-a. Pod pritiskom smo, ali mu odolijevamo.

Najveći pritisak dolazi iz BiH

Potvrdio je da najveći pritisak dolazi iz BiH, u kojoj „stanje nije baš jednostavno s obzirom na interne odnose i podjele nadležnosti“:

- Vlasti BiH smještaju migrante u neposrednu blizinu s hrvatskom granicom s porukom - ''Idite tamo u Hrvatsku''. No mi uzvraćamo kontraporukom - ''Kada dođete, ovdje je hrvatska policija i nećete proći''. Hrvatska neće dopustiti ilegalne migracije. I ne bi bila granica BiH s RH toliki problem, koliki je problem činjenica, koju i sami priznaju, da ništa ne rade na istočnoj granici BiH preko koje migranti i ulaze.

Hrvatska policija postupa sukladno zakonu

Nosimo s ovakvom situacijom premda je broj „ilegalaca“ pojačan u odnosu na prošlu godinu - nastavio je Božinović:

- Prošlog tjedna smo aktivista jedne nevladine udruge također našli u ilegalnom prelasku. Došao je vidjeti kako s migrantima postupa hrvatska policija. Odgovor je jednostavan: naša policija postupa po zakonu i ne dopušta ulazak ilegalcima. Taj gospodin je dobio zabranu ulaska u RH od tri godine. Tako ćemo postupati sa svakim.

Policija se pritom - kazao je - bitno bolje angažirala i u borbi protiv krijumčara ljudi:

- Samo ove godine uhićeno ih je čak 589. Nemojte zaboraviti da krijumčari nemaju nikakvih skrupula. U nedavnom slučaju krijumčar je pobjegao s mjesta događaja i pustio 10, 11 ljudi da se utope. No uhvatili smo i njega i njegove pomagače.

Europi u interesu da uđemo u Schengen

Budući da se u rujnu očekuje službena potvrda Europske komisije da je Hrvatska spremna ući u schengenski prostor, urednica Marta Šimić Mrzlečki pitala je Božinovića je li MUP završio opsežni i dugotrajni postupak prilagodbe i ispunio tehničke uvjete:

- U rujnu očekujem potvrdu naše tehničke spremnosti. Sedam poglavlja koja se prate već su zatvorena. Preostalo je još jedno jedino poglavlje, koje bi se trebalo zatvoriti u idućih tjedan-dva. Smatram da je Europi itekako u interesu da Hrvatska postane članicom Schengena.

A A A