Vijesti
2. 9. 2019.

Želimo Europu koja spaja, štiti svoje građane i potiče demografsku revitalizaciju

Naše predsjedanje Europskom unijom dolazi u izazovno vrijeme. EU se nalazi pred najdinamičnijim mogućim tjednima zbog uređenog ili neuređenog Brexita, što je slučaj bez presedana za europski projekt - poručio je predsjednik Andrej Plenković na Zajedničkom seminaru za ministre i državne tajnike.

Zahtjevan scenarij i za zemlje utemeljiteljice

Izlazak Ujedinjene Kraljevine, istaknuo je Plenković na seminaru koji je u Banskim dvorima organizirala francuska Nacionalne škole za javnu upravu - École Nationale d'Administration (ENA), koincidira s dolaskom nove Europske komisije Ursule von der Leyen, što skupa sa završetkom pregovora o novom višegodišnjem financijskom okviru predstavlja ključni, neobični i izvanserijski okvir trenutka prvoga hrvatskog predsjedanja EU-om.

Takav scenarij, dodao je, bio bi zahtjevan i za zemlje utemeljiteljice Unije.

Kalendar hrvatskoga predsjedanja EU-om 

Dio predsjedanja, nastavio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a, bit će fokusiran na aktivnosti u Bruxellesu, dio na aktivnosti u Luxembourgu, dio u Strasbourgu, a veliki dio, osobito neformalnih aktivnosti, bit će i u Zagrebu:
 
- Temeljito smo proteklih mjeseci pripremali kalendar našega predsjedanja. Bit će tu brojnih ministarskih sastanaka, konferencija i radnih skupina.

Populizam, demagogija & antieuropski sentiment

Upozorio je, u kontekstu rastućega populizma, demagogije i rasta stranaka s antieuropskim sentimentom - koji je najčešće baziran na neinformiranosti, lažima, dezinformacijama i neupućenosti - da takve stranke s vrlo preciznom strateškom političkom agendom, plašeći hrvatske građane, stvaraju osjećaj da članstvo u EU-u, za koje su se hrvatske vlade, hrvatski predsjednici i Hrvatski sabor zalagali dobrih dvadeset i nešto godina, postane politički problem.

S time se suočavaju i ostale članice, poput Francuske i Njemačke, a na primjeru Ujedinjene Kraljevine vidljivo je što su takve snage na kraju uspjele učiniti:
 
- Naša je zadaća da kao europski orijentirana i Vlada i stranka i parlamentarna većina argumentima i dijalogom suzbijamo te političke snage. Upravo je iz tog razloga u ovom mandatu uvedena praksa da nakon svakoga sastanka Europskog vijeća predsjednik Vlade Hrvatskom saboru podnese izvješće o kako bi hrvatskoj javnosti i zastupnicima objasnio koje su to dominantne europske teme.

Realistična poruka o daljnjim proširenjima

Što se tiče političkog konteksta hrvatskog predsjedanja, predsjednik Plenković najavio je da će Hrvatska biti domaćin sastanka na vrhu između zemalja članica EU-a i država jugoistoka Europe, s kojeg će se nastojati uputiti realistična poruka kako pristupati daljnjim proširenjima:

- Jugoistok Europe ne može vječno ostati čekaonica zemalja koje su okružene članicama Europske unije. Naravno, svaka zemlja individualno pritom treba ispuniti kriterije za članstvo.
 
Najavio je da će RH ponuditi, u dogovoru s ostalim članicama i budućim predsjedateljem Europskog vijeća, da se u isto vrijeme u Hrvatskoj održi i sastanak sa zemljama Istočnoga partnerstva.

Četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja  

Govoreći o političkim prioritetima Hrvatske, izdvojio je četiri točke. Prva je Europa koja raste i koja se razvija. Ta je tema za nas posebno važna i s aspekta jer je Hrvatska u Stratešku agendu Europskog vijeća uvrstila i problem demografske revitalizacije - s obzirom da danas 14 od 28 zemalja članica ima negativan prirodni priraštaj:
 
- To je horizontalni problem europskog kontinenta, a kod manjih naroda uvijek je teži za rješavanje. Zato smo i inzistirali na tom amandmanu kako bi ta tema sljedećih pet godina ostala s nama i kako bismo vidjeli kako s europske razine pomoći nacionalnim mjerama.

Europa koja spaja & štiti

Želimo jačati unutarnje tržište, konkurentnost, ekonomiju država članica, koheziju i konvergenciju. Želimo Europu koja spaja, prometno, energetski, digitalno i infrastrukturno - istaknuo je govoreći o drugom političkom prioritetu:
 
- Treća točka je Europa koja štiti svoje građane, a to je prije svega pitanje sigurnosti, poštivanje prava, europskih vrijednosti i sveobuhvatan pristup migracijama. Četvrto je pitanje globalna uloga Europske unije.

Glavne zadaće - novi proračun EU i odnosi s UK

Istaknuo je da je Hrvatskoj posebno važna dobra suradnja s novom Europskom komisijom te smatra da je izbor Ursule von der Leyen dobar za budućnost Unije. Hrvatska je predložila svoju kandidatkinju za članicu Komisije - Dubravku Šuicu - te trenutačno očekuje distribuciju portfelja.
 
Ministrima je na kraju predsjednik Plenković poručio da moraju znati svaki dosje, svaki legislativni prijedlog, pozicije pojedinih članica, imati na umu što Komisija hoće i može:
 
- U naših prvih šest mjeseci moramo napraviti, ako dođe do nas, i višegodišnji financijski okvir i moramo, ako dođe do neuređenog Brexita, imati platformu za nove partnerske odnose s Ujedinjenom Kraljevinom. To će biti glavne zadaće, uz pomoć novoj Europskoj komisiji u provedbi njenog programa.
 

A A A